WIOSENNA INSTALACJA

Nie lada gratka dla wielbicieli twarożku! Oto niecodzienne wydanie tego jakże popularnego dania, bez którego wielu nie wyobraża sobie weekendowego śniadanka! Moja propozycja wyróżnia się nie tylko formą, ale również treścią. Sam ser połączony z rzodkiewką, ogórkiem i cebulą, nie jest niczym nadzwyczajnym, ale podany na podstawie z rewelacyjnego chrupkiego chlebka i uwieńczony pesto z nerkowców i liści rzodkiewki… przyznajcie, że brzmi co najmniej intrygująco! A ja mogę Was zapewnić, że zaskakuje fantastycznym smakiem i z pewnością uczyni Wasz poranek wyjątkowym!

Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI:

  • 100 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 70 g sera twarogowego chudego
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 6 rzodkiewek
  • 130 g pieczywa żytniego chrupkiego
  • 3-4 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 1 duża garść liści rzodkiewki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 cm papryczki chili
  • 3-4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka nerkowców
  • sól himalajska

Czas przygotowywania 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pieczywo chrupkie wrzucamy do rozdrabniacza, drobno blendujemy, a następnie dodajemy olej lub masło. Całość miksujemy aż uzyskamy masę o konsystencji mokrego piasku, po czym wypełniamy nim obręcze kulinarne, dociskamy popychaczem i wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.
  2. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki na pesto (pozostawiamy 1 kromkę chlebka do dekoracji), a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji (jego gęstość regulujemy oliwą z oliwek).
  3. Ogórka przekrawamy na połówki, wydrążamy z nich miąższ za pomocą wykrawacza albo łyżeczki – środki dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym. Rzodkiewki i cebulę kroimy w kosteczkę. Do dekoracji możemy pozostawić półplasterki cebuli, jedną rzodkiewkę, kilka plasterków ogórka oraz listek rzodkiewki.
  4. Twaróg łączymy widelcem z serkiem śmietankowym, solimy do smaku, a następnie mieszamy dokładnie z rzodkiewkami, cebulą i ogórkiem.
  5. Do obręczy z pieczywem wykładamy twarożek, dociskamy, a następnie układamy warstw pesto, wyrównujemy, zdejmujemy obręcz i dekorujemy pozostałymi warzywami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam rewelacyjne pieczywo chrupkie żytnie Crispy Vegan Melvit.

Brak komentarzy do "WIOSENNA INSTALACJA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny