Cudowna w smaku, przepełniona witaminą C sałatka, którą przygotowałam w odpowiedzi na świetną kampanię “Trzeba mieć w życiu C”, prowadzoną przez markę VERBENA. Do przygotowania tej smakowitej kompozycji wykorzystałam składniki bogate w jakże ważną dla naszego organizmu witaminę C.
Mamy tu owoce goji, kiwi, pomarańczę, mix sałat ze szpinakiem, a do tego ser biały oraz przepyszne ciasteczka VERBENA z rokitnikiem i kawałkami pomarańczy. Całość skąpana jest natomiast w rewelacyjnym, niesamowicie oryginalnym dressingu, który posłodziłam cukierkami ziołowymi VERBENA o smaku dzikiej róży. Rokitnik, dzika róża i pomarańcza to przodownicy pod względem zawartości witaminy C, a co ciekawe wszystkie cukierki Verbeny są o nią wzbogacone.
Ta przepyszna, opanowana przez witaminę C sałatka potrzebuje jakiejś zmyślnej nazwy! I tu zadanie dla Was!!! Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie na fanpage bloga. Do wygrania 3 super zestawy od marki VERBENA. Szczegóły zabawy znajdziecie również pod tym linkiem: KONKURS “Miej C w głowie i napisz jak sałatka się zowie!”
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść mixu sałat
- 1 pomarańcza sycylijska
- 2 kiwi
- 100 g sera białego typu włoskiego
- 1 łyżka owoców goji
- 1/2 opakowania ciasteczek Verbena o smaku rokitnika z kawałkami pomarańczy
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 ziołowe cukierki Verbena dzika róża
- 1 łyżka wrzątku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy dressing. Cukierki mielimy w młynku lub wkładamy do torebki i rozdrabniamy tłuczkiem do mięsa, następnie zalewamy 1 łyżką wrzątku, mieszamy dynamicznie przez kilkanaście sekund łyżeczką (cukierki nie rozpuszczą się całkowicie) i przelewamy do wysokiego naczynia lub młynka. Dodajemy pozostałe składniki dressingu i blendujemy na sos o jednolitej konsystencji.
- Jagody goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
- Pomarańczę obieramy, oczyszczamy z białych błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Kiwi obieramy, kroimy na plasterki, które następnie dzielimy na ćwiartki.
- Ciasteczka siekamy nożem na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie listki sałat, kiwi, pomarańcze, jagody goji, ciasteczka oraz pokruszony ser. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy do "Czar Cuksa i CiaCha"