Czar Cuksa i CiaCha

Cudowna w smaku, przepełniona witaminą C sałatka, którą przygotowałam w odpowiedzi na świetną kampanię “Trzeba mieć w życiu C”, prowadzoną przez markę VERBENA. Do przygotowania tej smakowitej kompozycji wykorzystałam składniki bogate w jakże ważną dla naszego organizmu witaminę C.

Mamy tu owoce goji, kiwi, pomarańczę, mix sałat ze szpinakiem, a do tego ser biały oraz przepyszne ciasteczka VERBENA z rokitnikiem i kawałkami pomarańczy. Całość skąpana jest natomiast w rewelacyjnym, niesamowicie oryginalnym dressingu, który posłodziłam cukierkami ziołowymi VERBENA o smaku dzikiej róży. Rokitnik, dzika róża i pomarańcza to przodownicy pod względem zawartości witaminy C, a co ciekawe wszystkie cukierki Verbeny są o nią wzbogacone.

Ta przepyszna, opanowana przez witaminę C sałatka potrzebuje jakiejś zmyślnej nazwy! I tu zadanie dla Was!!! Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie na fanpage bloga. Do wygrania 3 super zestawy od marki VERBENA. Szczegóły zabawy znajdziecie również pod tym linkiem: KONKURS “Miej C w głowie i napisz jak sałatka się zowie!”

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 duża garść mixu sałat
  • 1 pomarańcza sycylijska
  • 2 kiwi
  • 100 g sera białego typu włoskiego
  • 1 łyżka owoców goji
  • 1/2 opakowania ciasteczek Verbena o smaku rokitnika z kawałkami pomarańczy

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 ziołowe cukierki Verbena dzika róża
  • 1 łyżka wrzątku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy dressing. Cukierki mielimy w młynku lub wkładamy do torebki i rozdrabniamy tłuczkiem do mięsa, następnie zalewamy 1 łyżką wrzątku, mieszamy dynamicznie przez kilkanaście sekund łyżeczką (cukierki nie rozpuszczą się całkowicie) i przelewamy do wysokiego naczynia lub młynka. Dodajemy pozostałe składniki dressingu i blendujemy na sos o jednolitej konsystencji.
  2. Jagody goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
  3. Pomarańczę obieramy, oczyszczamy z białych błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Kiwi obieramy, kroimy na plasterki, które następnie dzielimy na ćwiartki.
  5. Ciasteczka siekamy nożem na mniejsze kawałki.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie listki sałat, kiwi, pomarańcze, jagody goji, ciasteczka oraz pokruszony ser. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy do "Czar Cuksa i CiaCha"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny