Ten lunch box, z pewnością nie należy do nudnych dań, które zjadasz bezrefleksyjnie przed komputerem. Wręcz przeciwnie, żeby przygotować takie pudełko, trzeba z całą pewnością wyjście poza schemat.
Ów niebanalna, pełna witamin i wartości odżywczych sałatka zachwyca obłędnym wręcz smakiem. Co więcej cieszy oko kolorowym, optymistycznym wyglądem. Do przygotowania tego nietuzinkowego dania wykorzystałam kaszę jaglaną ugotowaną w soku buraczano-jabłkowym, kiwi, brzoskwinię oraz roszponkę. Całość skąpana w aromatycznym dressingu oraz dopełniona kosteczkami bezcukrowego bakaliowego batonika o smaku kakaowo kokosowym to absolutny hit! Zapewniam Was, że to niebanalne zestawienie smaków tworzy przepyszną, niesamowicie harmonijną kompozycję, która doda energii na resztę dnia!
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść roszponki
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka soku buraczano-jabłkowego
- 2 kiwi
- 1 duża brzoskwinia
- 1 bezcukrowy batonik bakaliowy 35 g
- 1-2 łyżki oleju z orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 nieduży ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej macy
- szczypta soli
20 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i dokładnie płuczemy pod kranem z ciepłą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Do garnuszka wlewamy sok buraczano-jabłkowy z odrobiną soli. Kiedy sok zagotuje się wsypujemy kaszę (w proporcji 1 szklanka soku na 1/2 szklanki kaszy), mieszamy, a następnie przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy pod przykrywką na około 5 minut, po czym polewamy olejem z orzechów włoskich (1-2 łyżki) i czekamy aż przestygnie.
- Obrane kiwi i brzoskwinię kroimy na mniejsze kawałki.
- Batonika kroimy w drobną kosteczkę.
- W szerokim misce łączymy delikatnie kaszę, roszponkę, kawałki kiwi oraz brzoskwini. Sałatkę przekładamy do lunchboxów, a wierzch posypujemy kotkami batonika.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam batonik Pocket Energy Bar Kokos & Kakao (Foods by Ann)
Brak komentarzy do "OUTSIDE THE BOX"