Tuńczyk z brzoskwinią? Tak! Ten duet jest po postu znakomity! Co jeszcze możemy dodać? Podstawą mojej latarni morskiej jest słodki, sprężysty burak, który w zestawieniu z tuńczykiem z dodatkiem majonezu oraz dużej ilości pieprzu, świetnie komponuje się z wspomnianą już brzoskwinią oraz cytrynowym awokado. Całość dopełniona chrupiącymi pestkami słonecznika oraz kolendrą to absolutny hit!
Jeśli do tej pory przygotowywaliście raczej tradycyjne danie, wykorzystując głównie znane Wam i dość powszechne połączenia smakowe, to z pewnością to danie rzuci nowe światło w Waszej kuchni i zachęci do dalszych eksperymentów.
15 min.
3 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Tuńczyka dokładnie odciskamy z oleju, po czym przy pomocy widelca łączymy z majonezem oraz hojnie obsypujemy świeżo mielonym pieprzem.
- Brzoskwinię obieramy, kroimy w niedużą kostkę.
- Awokado kroimy w kostkę i obficie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Z plastrów buraka przy pomocy obręczy do formowania potraw wycinamy krążki, które dokładanie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.
- Ustawiamy krążek buraka, nakładamy obręcz, po czym kolejne układamy warstwy tuńczyka, awokado oraz brzoskwini, każdą delikatnie popychając tłokiem. Na koniec wierzch obsypujemy pestkami słonecznika, zdejmujemy obręcz i dekorujemy listkami kolendry.
DODATKOWE UWAGI:
- Kolendrę możecie zastąpić natką pietruszki, a zamiast brzoskwini dodać mango.
Brak komentarzy do "LATARNIA MORSKA"