Jesteście wielbicielami past warzywnych, a jednocześnie istotną pozycję w Waszym menu zajmuje mięso? Jeśli tak, to nowa, wiosenna kolekcja past mięsno-warzywnych, która właśnie pojawiła się na rynku, z pewnością przypadnie Wam do gustu. Wszystkie 4 dostępne smaki wykorzystałam do przygotowania mojej pełnej kolorów, wyśmienitej sałatki. Pastami pokryłam chrupiące grzanki z wieloziarnistej bułeczki, które doskonale wpisały się w półmisek wypełniony konserwowymi warzywami – selerem i patisonem oraz czerwoną papryką, marchewką, pestkami słonecznika i kiełkami brokułu. Całość podana z roszponką i musztardowo-miodowym winegretem z nutką czosnku smakuje naprawdę wyjątkowo! Oczywiście możecie wykorzystać do sałatki dowolne smaki past, tworząc tym samym swój indywidualny styl.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1 garść kiełków brokułu
- 1 łyżka Pasty – kurczak z brokułem i szpinakiem SOKOŁÓW
- 1 łyżka Pasty – kurczak z warzywami SOKOŁÓW
- 1 łyżka Pasty – wieprzowina z grillowaną papryką SOKOŁÓW
- 1 łyżka Pasty – wieprzowina z warzywami SOKOŁÓW
- 1 duża bułka wieloziarnista (olej rzepakowy)
- 1 nieduża papryka spiczasta
- 6 patisonów konserwowych
- 1/2 słoika selera konserwowego
- 5 mini marchewek
- 3 łyżki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- szczypta mielonych płatków chili
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 6 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Bułę kroimy na wzdłuż na kromki, a następnie układamy je na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z dwóch stron aż pieczywo ładnie się zarumieni (po około 2-3 min). Usmażone i wystudzone grzanki kroimy na mniejsze kawałki.
- Mini marchewki i patisony kroimy na cienkie paseczki.
- Selera wyjmujemy z zalewy dobrze odciskamy i jeśli paski są długie kroimy na mniejsze kawałki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, paseczki patisonów, marchewki i selera, a całość polewamy przygotowanym dressingiem. Następnie kosteczki pieczywa smarujemy pastami mięsno-warzywnymi i układamy na półmisku z sałatką. Całość posypujemy kiełkami, pestkami słonecznika i kosteczkami papryki.
Brak komentarzy do "NOWA KOLEKCJA"