Wiosną, kiedy przyroda budzi się do życia, a Matka Natura coraz śmielej puka do naszych drzwi niosąc swoje wspaniałe dary, z radością sięgamy po lekkie i pełne witamin dania. Oczywiście królują w nich świeże warzywa i owoce. Zanim jednak zbierzemy z krzaczków pierwsze dojrzałe truskawki, a w naszych ogródkach wyrosną pięknie zielone listki szpinaku, możemy się cieszyć smakami lata korzystając z mrożonek. Czekając na nowalijki, z przyjemnością więc sięgam po paczki HORTEX, które pozwalają mi rozkoszować się smakiem soczystych, dojrzałych w słońcu owoców oraz jarzyn i na ich bazie przygotowuję wspaniałe posiłki dla całej rodziny. Tak powstała sałatka, którą dziś Wam prezentuję i szczerze polecam.
Podstawą ów przepysznej kompozycji jest pięknie zielony placuszek muśnięty śmietankowym serkiem, a na nim roszponka, wiosenne szparagi oraz pietruszka podsmażona z chili, a także uroczo prezentujące się i niesamowicie smaczne kulki z koziego sera ukryte w płatkach stokrotek. Całość natomiast zwieńczona jest niebanalnym, wyjątkowym w smaku dressingiem truskawkowym. Zapewniam Was, że jest to niezwykła sałatka, która zachwyci Was swoim doskonałym smakiem oraz pięknym wyglądem. Co więcej jest ona bardzo pożywna, a jednak lekka oraz co bardzo istotne pełna witamin i substancji odżywczych, którymi jak najszybciej powinniśmy wypełniać jesienno-zimowe niedobory.
SKŁADNIKI NA PLACUSZEK:
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 50 ml wody gazowanej
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 garść Szpinaku Liście Hortex
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść roszponki (kilka kropli oliwy z oliwek)
- 1 łyżka śmietankowego serka puszystego
- 80 g sera koziego twarogowego (1 łyżeczka syropu klonowego, sól himalajska)
- 3-4 stokrotki
- 6 zielonych szparagów (sól, cukier)
- 1 korzeń pietruszki (mielone płatki chili, olej rzepakowy, syrop klonowy)
- 1 łyżka płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA SOS:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 2-3 truskawki mrożone Hortex
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka prażonych płatków migdałowych
- sól, świeżo mielony pieprz
30 min. 5 min. 15-16 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 2-3 części.
- Truskawki rozmrażamy. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulujemy olejem).
- Przygotowujemy szpinakowy placuszek. Jako miksujemy z mlekiem, wodą, mąką i olejem. Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak i dokładnie blendujemy. Masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Gęstość regulujemy mąką lub mlekiem. Placuszka smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem (u mnie 23 cm), z obu stron, aż masa się zetnie.
- Korzeń pietruszki kroimy na cienkie plasterki, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Po chwili dodajemy szczyptę soli, zmielone płatki chili oraz odrobinę syropu klonowego. Całość od czasu do czasu mieszamy aż plasterki ładnie się zarumienią (ok. 5-6 min).
- Od stokrotek odrywamy płatki. Schłodzony ser kozi łączymy z syropem klonowym i solą, a następnie formujemy kuleczki, które obtaczamy w płatkach stokrotek.
- Placuszka pokrywamy serkiem śmietankowym, a na nim układamy na nim naprzemiennie skropioną oliwą roszponkę, szparagi, pietruszkę oraz stokrotkowe kulki. Sałatkę polewamy truskawkowym sosem, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy do "DARY OD MATKI NATURY"