Idealna na drugie śniadanie tudzież podwieczorek, wegańska sałatka, która zaskoczy Was niesamowicie smacznym połączeniem owocowych smaków z roszponką i słodko-wytrawnym dressingiem. Podstawą tego dania jest pełna witamin i substancji odżywczych kasza jaglana, a do tego banany, kiwi, marchewka, suszona żurawina i niebieski mak. Wszystkie te składniki doskonale ze sobą współgrają tworząc bardzo zgraną kompozycję. Co więcej sałatka jest bardzo pożywna i będzie znakomitą propozycją dla wiecznie głodnych łasuchów, którzy poszukują zdrowej alternatywy dla ciężkich i bardzo kalorycznych deserów.
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść roszponki
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 żółta marchewka
- 1 duży banan
- 2 kiwi
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki maku niebieskiego
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich lub pistacji
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 niecała łyżeczka syropu z agawy
- 1-2 łyżki płatków migdałowych
- 1 szczypta soli himalajskiej
20 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Marchewkę ścieramy na szatkownicy.
- Kiwi obieramy, kroimy na plasterki równej grubości, a następnie dzielimy na ćwiartki.
- Banana kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
DODATKOWE UWAGI:
- Kaszę jaglaną możecie zastąpić kuskusem, bulgurem albo na przykład kaszą owsianą.
- Do przygotowania tak równiutkich plasterków kiwi i banana oraz słupków marchewki wykorzystałam rewelacyjną szatkownicę V-HEBEL BÖRNER.
3 komentarze do "WYTRAWNA NA SŁODKO"
Iza 7 kwietnia 2019 (18:12)
Co można użyć zamiast syropu z agawy?
Just a SALAD 7 kwietnia 2019 (18:16)
Można go zastąpić każdym słodkim syropem – np. klonowym czy daktylowym, ale tak samo sprawdzi się miód, cukier trzcinowy, kokosowy albo najzwyklejszy biały.
Iza 7 kwietnia 2019 (18:18)
Dzięki – wydaje się idealna na jutrzejsze drugie śniadanie do pracy 🙂