W sałatce tej szczególną rolę odgrywa fenomenalne połączenie anchois i jajeczek przepiórczych. Otóż te miniaturowe, niezwykle aromatyczne rybki, znakomicie komponują się z delikatnym smakiem jajeczek, a jednocześnie nadają temu daniu wykwintnego charakteru. Do całości kompozycji dodałam jeszcze rzodkiewkę i kukurydzę czyli odrobina ostrego i słodkiego smaku oraz pestki dyni. Całość dopełnia natomiast mix sałat oraz sos majonezowo-jogurtowy z dodatkiem czosnku. Jestem przekonana, że ta mini uczta da Wam wielką przyjemność.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści mixu sałat
- 1 opakowanie jaj przepiórczych (18 sztuk)
- 8-10 rzodkiewek
- 9-10 filecików anchois
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki pestek dyni
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża łyżka majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
5 min.
2-3 min.
3-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę, łączymy z majonezem, jogurtem naturalnym oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Jeśli lubicie kwaskowaty posmak, warto dołączyć 1 łyżkę soku z cytryny.
- Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Następnie zalewamy zimna wodą, obieramy i kroimy na połówki.
- Pestki dyni podprażamy na suchej patelni.
- Rzodkiewki kroimy w plasterki.
- Kukurydzę odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
- Fileciki anchois wyjmujemy z zalewy, suszymy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy na pół. Jeśli uzyskane połówki są wystarczająco długie, to zwijamy je w ruloniki.
- Na talerzach lub półmisku rozkładamy mix sałat, a następnie wykładamy rzodkiewki, posypujemy kukurydzą i pestkami dyni oraz wykładamy jajeczka, na których kładziemy anchois. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, bądź podajemy go osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Jak obrać jaka przepiórcze? Po ugotowaniu, jajeczka trzeba przeturlać, tak aby skorupka popękała, a następnie umieścić je na kilka minut w zimnej wodzie.
1 Komentarz do "MINI UCZTA"
Mirek 19 czerwca 2016 (20:32)
Jadłem przyrządzoną przez żonę, uczta maxi.