WEGAŃSKA KOMOSUTRA

WEGAŃSKA KOMOSUTRA, to nazwa która została wyłoniona w ramach 1 edycji konkursu “Zmyślna nazwa dla sałatki” 06.2016 r. Szczegóły pod linkiem: KONKURS.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga gotowania 14 min. Wymaga smażenia 3-5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Komosę ryżową dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. 0,5 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta (nie mieszamy kaszy podczas gotowania). Po upływie około 14 minut wyłączamy gaz i pozostawiamy (pod przykryciem) na około 15 minut.
  2. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni.
  3. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki kroimy w kostkę, a następnie spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
  4. Rzodkiewki kroimy w plasterki, a szczypior drobno siekamy.
  5. Ciecierzycę wyjmujemy z puszki na sito, płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do wyschnięcia.
  6. Olej rzepakowy łączymy z papryką w proszku, a następnie dodajemy pieprz i sól do smaku.
  7. Wszystkie składniki mieszamy z przygotowanym sosem.
Sałatka z rzodkiewką, komosą ryżową, awokado, ciecierzycą, szczypiorkiem , quinoa

8 komentarzy do "WEGAŃSKA KOMOSUTRA"

  • comment-avatar
    Aga 9 czerwca 2016 (16:17)

    Pani Justyno, piękne zdjęcia ☺można jeść oczami!

  • comment-avatar
    Aga 8 czerwca 2016 (07:58)

    Pani Justyno, piękne zdję☺można jeść oczami!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 8 czerwca 2016 (09:43)

      Bardzo dziękuję! Jest mi niezwykle miło:)

  • comment-avatar
    Justyna 6 czerwca 2016 (18:44)

    “Sasanka komosanka”

  • comment-avatar
    Ewa 6 czerwca 2016 (15:40)

    NIEBIAŃSKA ROZKOSZ

  • comment-avatar
    Monia 4 czerwca 2016 (01:18)

    “Wegetariański zawrót głowy”

  • comment-avatar
    Natalka 2 czerwca 2016 (17:22)

    Dziękuję za pomysł na pyszny obiadek! 🙂

    IMG_20160602_171400

    • comment-avatar
      Just a SALAD 2 czerwca 2016 (17:40)

      Wygląda wspaniale, a czerwona komosa nadaje jej nowego wymiaru!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny