WEGAŃSKA KOMOSUTRA, to nazwa która została wyłoniona w ramach 1 edycji konkursu „Zmyślna nazwa dla sałatki” 06.2016 r. Szczegóły pod linkiem: KONKURS.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 265 g)
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 awokado
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki soku z cytryny
SKŁADNIKI NA SOS:
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
14 min.
3-5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Komosę ryżową dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. 0,5 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta (nie mieszamy kaszy podczas gotowania). Po upływie około 14 minut wyłączamy gaz i pozostawiamy (pod przykryciem) na około 15 minut.
- Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni.
- Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki kroimy w kostkę, a następnie spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Rzodkiewki kroimy w plasterki, a szczypior drobno siekamy.
- Ciecierzycę wyjmujemy z puszki na sito, płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do wyschnięcia.
- Olej rzepakowy łączymy z papryką w proszku, a następnie dodajemy pieprz i sól do smaku.
- Wszystkie składniki mieszamy z przygotowanym sosem.

8 komentarzy do "WEGAŃSKA KOMOSUTRA"
Aga 9 czerwca 2016 (16:17)
Pani Justyno, piękne zdjęcia ☺można jeść oczami!
Aga 8 czerwca 2016 (07:58)
Pani Justyno, piękne zdję☺można jeść oczami!
Just a SALAD 8 czerwca 2016 (09:43)
Bardzo dziękuję! Jest mi niezwykle miło:)
Justyna 6 czerwca 2016 (18:44)
„Sasanka komosanka”
Ewa 6 czerwca 2016 (15:40)
NIEBIAŃSKA ROZKOSZ
Monia 4 czerwca 2016 (01:18)
„Wegetariański zawrót głowy”
Natalka 2 czerwca 2016 (17:22)
Dziękuję za pomysł na pyszny obiadek! 🙂
Just a SALAD 2 czerwca 2016 (17:40)
Wygląda wspaniale, a czerwona komosa nadaje jej nowego wymiaru!