Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że zaproponowana kombinacja składników jest już przesadnie wymyślna ale wierzcie mi, że sałatka ta jest naprawdę niezwykła w smaku. Soczyste truskawki i słodkie buraczki doskonale łączą się z zielonymi szparagami, a dodatek koziego sera i prażonych płatków migdałowych znakomicie uzupełnia sałatkę. Całość ułożona na roszponce polanej sosem winegret, to nie tylko radość dla oka, ale przede wszystkim nadzwyczajne doznanie smakowe.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści roszponki
- 1 duży podłużny burak (ok. 300 g)
- 8-10 truskawek
- 12-20 zielonych szparagów (w zależności od długości)
- 60 g sera koziego twardego
- 2 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
5 min.
3-4 min.
90 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Buraka szorujemy bardzo dokładnie, starając się nie uszkodzić skórki. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem/oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowanego buraka kładziemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 90 minut. Po upieczeniu odwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy w plasterki, a następnie na ćwiartki.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Szparagi pozbawiamy twardych końcówek – można je odciąć bądź po prostu odłamać (szparagi pod wpływem nacisku same pękną w odpowiednim miejscu). W szerokim garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i odrobiną cukru, następnie wrzucamy szparagi i gotujemy je ok. 5 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jeżeli szparagi są długie przekrawamy je na pół i kiedy bardzo zależy nam na efekcie wizualnym wykorzystujemy tylko części z główkami.
- Truskawki kroimy na ćwiartki lub w ósemki (w zależności od wielkości).
- Kozi ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach.
- Rukolę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie układamy buraki, truskawki, szparagi, posypujemy kozim serem i płatkami migdałowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- Równie dobrze możecie wykorzystać okrągłe buraki.
- Gotowane buraki są w mojej ocenie równie smaczne, jak te pieczone. Niezależnie od sposobu ich przygotowywania rekomenduję, aby na czas obierania i krojenia założyć rękawiczki bądź robić to przez foliową torebkę.

1 Komentarz do "CUDA NA KIJU"
Arek 3 czerwca 2016 (11:10)
Wygląda zabójczo…. truskawki i szparagi… mmmmiam…. 😀