absolutnie wyjątkowe, spektakularne danie, które zaskakuje fantastycznym, harmonijnym smakiem. Jego podstawą jest słodko-pikantne ciasto, do którego przygotowania wykorzystałam majonez. Pokryłam je pieczonym łososiem z majonezem, a całość dopełniłam roszponką, lekko pikantną cebulą, podsmażonymi szparagami oraz słodko-kwaśnym jabłkiem. Ten wiosenny masyw skropiony aromatycznym dressingiem tworzy fenomenalną konstrukcję, obok której nie można przejść obojętnie. I choć może się wydawać, że połączenie tych wszystkich składników jest kompletnym szaleństwem to zapewniam, że jest to niesamowicie spójna kompozycja, która po skosztowaniu wprowadza w zachwyt.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 jajko
- 70 g ciepłego masła
- 40 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, 1/2 łyżeczki mielonych płatków chili, 1/3 łyżeczki kurkumY
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
-
150 g filetu z łososia pacyficznego bez skóry (sól, kilka kropli cytryny, kilka kropli syropu z agawy, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka ostrej musztardy)
-
1 łyżka majonezu
-
1 duża garść roszponki
-
4-5 pędów szparagów (1 łyżeczka oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka mieszanki tajskich ziół)
-
1 zielone jabłko (sok z cytryny)
-
1 nieduża czerwona cebula
-
1 garść bratków
SKŁADNIKI NA DRESSING:
-
5 łyżek oleju rzepakowego1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 łyżka octu jabłkowego
-
1 łyżeczka miodu
-
sól, świeżo mielony pieprz
35 min. 5 min. 20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Masło ucieramy z cukrem oraz przyprawami, następnie cały czas miksując dodajemy jajko, majonez, mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Następnie wypełniamy nim tortownicę (18-20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół). Pieczemy przez 15 minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
- Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy marynatą. Rybkę kładziemy na brytfance i wkładamy ją na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół). Po wystygnięciu dzielimy widelcem na mniejsze kawałki i łączmy z majonezem.
- Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, a następnie wrzucamy na nią pokrojone na cienkie plasterki (ok. 2-3 mm) pędy szparagów oraz główki, doprawiamy i smażymy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Cebulę w piórka.
- Jabłko kroimy w słupki/kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny
- Kruchy spód pokrywamy pastą z łososia, a następnie układamy na niej naprzemiennie roszponkę, cebulę szparagi i jabłka. Całość skrapiamy przygotowanym dressingiem oraz dekorujemy bratkami.
Brak komentarzy do "MAJONEZOWY MASYW"