Celem tego oryginalnego związku jest nie tylko oczarowanie doskonałym, harmonijnym smakiem ale również transfer ogromnej ilości wartości odżywczych. I powiem Wam, że współpraca kaszy gryczanej z kiwi, burakiem, kozim serem, czerwoną cebulą oraz orzechami brazylijskimi układa się wyśmienicie, czego uwieńczeniem jest bukiet bratków dumnie zdobiący całą kompozycję. Ta niesamowicie odżywcza sałatka doskonale sprawdzi się jako lekki, acz pożywny obiad tudzież kolację. Szczególnie polecam wielbicielom kaszy gryczanej, którzy mieliby chęć wypróbować ją w zupełnie nowej, niecodziennej odsłonie.
SKŁADNIKI:
- 1 garść mixu sałat
- 50 g suchej kaszy gryczanej prażonej
- 4 plasterki sera koziego twarogowego
- 1 duże kiwi
- 1 ugotowany burak
- 1 nieduża czerwona cebula
- 5 orzechów brazylijskich
- 1 garść bratków
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 cm papryczki chili
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
- Orzechy siekamy na na plasterki.
- Buraka kroimy w kostkę, a cebulę w piórka.
- Kiwi obieramy, kroimy na plasterki, które następnie dzielimy na ćwiartki.
- Plasterki dobrze schłodzonego sera kroimy na kwadraciki (każdy plasterek osobno, żeby się nie skleiły).
- Kaszę łączymy z połową przygotowanego dressingu i wykładamy na półmisek naprzemiennie z listkami sałat, kostkami buraka, cząstkami kiwi oraz kozim serem. Całość posypujemy posiekanymi orzechami, dekorujemy bratkami i polewamy pozostałym sosem.
Brak komentarzy do "GRYCZANY ALIANS"