WIOSENNE BRZMIENIA

Przedstawiam absolutnie wyjątkowe, przepyszne i spektakularne danie, które zaskakuje fantastycznym, harmonijnym smakiem. Mamy tu takie wiosenne dobrodziejstwa jak listki szczawiu i botwinki, rabarbar, szparagi oraz morele. Do tego lekko pikantna cebula, aromatyczny ser z niebieską pleśnią, roszponka oraz chrupiące pestki słonecznika. Całość skropiona aromatycznym, ziołowym dressingiem i udekorowana bratkami tworzy fenomenalną potrawę, pełną wiosennych smaków, które doskonale się uzupełniają. I choć może się wydawać, że połączenie tych wszystkich składników nie jest do końca przemyślanym ruchem, to zapewniam, że nic bardziej mylnego. Choć wszystko brzmi dość szalenie, to prawda jest taka, że na moim talerzu pojawiła się niesamowicie spójna kompozycja, która po skosztowaniu wprowadza w zachwyt.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 /3 szklanki pełnoziarnistego makaronu
  • 1 duża garść listków roszponki, szczawiu i botwinki
  • 8 zielonych szparagów
  • 1 łodyga rabarbaru (1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżka oliwy z oliwek)
  • 2 morele
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
  • 1 garść bratków

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy- 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 garstka listków bazylii, oregano i rozmarynu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 15 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu mieszamy w rozdrabniaczu, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku, a po przeschnięciu skrapiamy 1 łyżką dressingu.
  3. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy 3 części.
  4. Obcinamy końcówki od umytego rabarbaru i kroimy na plasterki grubości około 3-4 mm. Olej łączymy z cukrem i tak przygotowaną pastę mieszamy z plasterkami rabarbaru. Odstawiamy je na minimum 20 minut, co jakiś czas mieszając
  5. Cebulę kroimy w piórka.
  6. Morele kroimy na półksiężyce.
  7. Ser kroimy w kostkę.
  8. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę oraz pokrojone nożem do sałaty liski szczawiu i botwinki, makaron, rabarbar, morele, szparagi, cebulę, ser oraz pestki słonecznika. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy pestkami słonecznika.

Brak komentarzy do "WIOSENNE BRZMIENIA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny