Bardzo oryginalna, doskonała o każdej porze roku sałatka, której taktownej słodyczy dodają smakowite cukierki nadziewane o smaku Pini marki VERBENA. Wykorzystałam je do skarmelizowania pietruszki oraz jako słodzidło do dressingu. W obydwu przypadkach efekt był znakomity! Ziołowy posmak pietruszki oraz dressingu dodał całemu daniu niesamowicie interesującego charakteru.
Tak przygotowana pietruszka oraz skąpana w piniowym dressingu roszponka, połączona z gruszką, serem z niebieską pleśnią oraz prażonymi orzeszkami piniowymi pozwoliły na uzyskanie zdumiewająco harmonijnej sałatki. Jestem przekonana, że będziecie mówi o tym daniu w samych superlatywach! Ten cukierkowy eksperyment nie tylko okazał się wyjątkową kulinarną ucztą, ale także pozwolił na odkrycie znakomitego zastosowania dla słodkości, która zazwyczaj stanowi samodzielną przekąskę.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść roszponki
- 1-2 korzenie pietruszki
- 5 cukierków ziołowych Verbena Pinia
- 1 łyżka masła, sól himalajska
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 gruszka (sok z cytryny)
- 2-3 łyżki orzeszków piniowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm papryczki chili
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 10 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Orzeszki podprażamy na suchej patelni.
- Pietruszkę kroimy na cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy masło, a następnie dodajemy cukierki. Grzejemy na małym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą, po czym wrzucamy pietruszkę, zwiększamy ogień, lekko solimy i podsmażamy kilka minut, często mieszając, aż pietruszka nabierze złotego koloru. Zdejmujemy z palnika, przekładamy na talerz, a patelnię od razu myjemy.
- Gruszkę kroimy na półplasterki (możemy wyciąć kształt rogalików na przykład przy pomocy okrągłej wykrawaczki do ciasteczek), po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
- Ser kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na konie polewamy przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy do "CUKIERKOWA oPINIA"