CUKIERKOWA oPINIA

Bardzo oryginalna, doskonała o każdej porze roku sałatka, której taktownej słodyczy dodają smakowite cukierki nadziewane o smaku Pini marki VERBENA. Wykorzystałam je do skarmelizowania pietruszki oraz jako słodzidło do dressingu. W obydwu przypadkach efekt był znakomity! Ziołowy posmak pietruszki oraz dressingu dodał całemu daniu niesamowicie interesującego charakteru.

Tak przygotowana pietruszka oraz skąpana w piniowym dressingu roszponka, połączona z gruszką, serem z niebieską pleśnią oraz prażonymi orzeszkami piniowymi pozwoliły na uzyskanie zdumiewająco harmonijnej sałatki. Jestem przekonana, że będziecie mówi o tym daniu w samych superlatywach! Ten cukierkowy eksperyment nie tylko okazał się wyjątkową kulinarną ucztą, ale także pozwolił na odkrycie znakomitego zastosowania dla słodkości, która zazwyczaj stanowi samodzielną przekąskę.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1 garść roszponki
  • 1-2 korzenie pietruszki
  • 5 cukierków ziołowych Verbena Pinia
  • 1 łyżka masła, sól himalajska
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 gruszka (sok z cytryny)
  • 2-3 łyżki orzeszków piniowych

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm papryczki chili
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 10 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Orzeszki podprażamy na suchej patelni.
  3. Pietruszkę kroimy na cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy masło, a następnie dodajemy cukierki. Grzejemy na małym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą, po czym wrzucamy pietruszkę, zwiększamy ogień, lekko solimy i podsmażamy kilka minut, często mieszając, aż pietruszka nabierze złotego koloru. Zdejmujemy z palnika, przekładamy na talerz, a patelnię od razu myjemy.
  4. Gruszkę kroimy na półplasterki (możemy wyciąć kształt rogalików na przykład przy pomocy okrągłej wykrawaczki do ciasteczek), po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Ser kroimy w kostkę.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na konie polewamy przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy do "CUKIERKOWA oPINIA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny