Jak dla mnie temperatura powietrza mogłaby nigdy nie spadać poniżej 25 stopniu, a owocami których sezon przypada na letnie miesiące, najchętniej zajadałbym się na okrągło, przez cały rok. Niestety soczyste brzoskwinie i czarne porzeczki, o niebanalnym słodko-kwaśnym smaku, to owoce którymi tak naprawdę możemy się cieszyć jedynie w lato. Dlatego też szczerze zachęcam, do prędkiego wypróbowania tego niesamowitego owocowego połączenia. Z porzeczkowymi koralikami i krągłymi brzoskwiniami świetnie współgrają, delikatne w smaku kulki mozzarelli. Dopełnieniem sałatki jest natomiast mix kaszy jaglanej i rukoli skąpanych w miętowym dressingu, który dodatkowo nadaje rześkości tej letniej kompozycji. Całość polecam posypać aromatycznymi, chrupiącymi płatkami migdałowymi.
SKŁADNIKI:
- 1-2 garści rukoli
- 1/3 szklanki (250 ml) suchej kaszy jaglanej
- 125 g mini mozzarelli
- 2 małe brzoskwinie
- 3/4 szklanki czarnych porzeczek
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki posiekanych listków mięty
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
16-18 min.
5 min.
2 duże porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i dokładnie płuczemy pod kranem z gorącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Odmierzamy 200 ml wody i zagotowujemy w szerokim garnku. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju oraz kaszę. Całość mieszamy, a następnie przykrywamy przykrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 16-18 minut. W żadnym wypadku nie mieszamy podczas gotowania. Po ugotowaniu pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut, a następnie odkrywamy przykrywkę i czekamy aż przestygnie.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Porzeczki myjemy, suszymy, a następnie odrywamy szypułki.
- Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Brzoskwinię pozbawiamy pestki i kroimy, wedle uznania, na mniejsze kawałki.
- Do garnka z ostygniętą kaszą wlewamy sos, a następnie delikatnie łączymy z rukolą, mozzarellą, brzoskwiniami i połową ilości porzeczek. Całość przekładamy na talerze/półmisek, po czym posypujemy pozostałymi porzeczkami i płatkami migdałowymi
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki zamiast kaszy jaglanej możecie równie dobrze użyć kuskus, bulgur, albo czarny/czerwony ryż, a zamiast rukoli roszponkę.
- Brzoskwinię pokrójcie wedle uznania, zobaczcie jednak tutaj jak w prosty sposób uzyskać równiutkie półksiężyce.
- Brzoskwinię możecie dodatkowo zgrillować, nada to sałatce ciekawego posmaku i wyglądu.
Brak komentarzy do "LATO NA OKRĄGŁO"