Starcie czerwonej i czarnej porzeczki, to dla mnie raczej towarzyskie spotkanie niż sprawa życia i śmierci, gdyż ja osobiście bardzo lubię obie wersje kolorystyczne. Wy natomiast już sami zdecydujcie, czy któraś z nich wygra w tej rywalizacji, czy też tak jak na moim talerzu będzie remis. W każdym razie nie może tu zabraknąć świadków. Do tej roli zaprosiłam roszponkę, ser z niebieską pleśnią oraz kiełki i pestki słonecznika. Wszystkie te składniki znakomicie komponują się ze słodko-kwaśnymi porzeczkami, a sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści roszponki
- 1 opakowanie kiełków słonecznika
- 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
- 1/2 szklanki czarnych porzeczek
- 100 g sera z niebieska pleśnią
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Rukolę oraz kiełki słonecznika płuczemy i suszymy.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Porzeczki myjemy, suszymy, a następnie odrywamy szypułki.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- Rukolę, kiełki słonecznika i połowę ilości pestek słonecznika łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie układamy kostki sera oraz posypujemy porzeczkami i pozostałą ilością pestek słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli lubicie pestki słonecznika, warto uprażyć ich większą ilość, a następnie przechowywać w słoiku (w ciemnym i chłodnym miejscu).
Brak komentarzy do "POJEDYNEK NA ROSZPONCE"