BROKUŁOWE OBLĘŻENIE

Makaron i cukinia otoczone przez pesto z kiełków brokuła w asyście pieczonych różyczek. Wszystkim składnikom animuszu dodają parmezan i prażone migdały. Faktem jest, że sałatka ta jest dosyć pracochłonna, jednak warta przygotowania, szczególnie jeśli jesteście entuzjastami brokułów. Co więcej jest bardzo pożywna, więc będzie idealna na obiad.  Kiedy już zabierzecie się za jej przyrządzanie, to warto zrobić większą ilość, zwłaszcza że smakuje doskonale również następnego dnia.

Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA PESTO Z KIEŁKÓW BROKUŁA:

  • 1 opak. kiełków brokuła (50 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 45 min. Wymaga gotowania 7 min. Wymaga smażenia 10-15 min. Wymaga pieczenia 40 min. Liczba porcji 4-6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  2. Przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
  3. Migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z 1 łyżką oleju i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Po ostygnięciu siekamy migdały wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.
  4. Przygotowujemy marynatę do brokuła. Czosnek ścieramy na tarce, dodajemy 3 łyżki oleju, odrobinę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Brokuła dzielimy na różyczki, wcieramy w niego marynatę i układamy na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i pieczemy przez 20 minut (grzanie góra-dół).
  5. Cukinię kroimy na plasterki jednakowej grubości, a następnie smarujemy je niewielką ilością oleju. Możecie to zrobić przy pomocy pędzelka bądź ręką. Rozgrzewamy patelnię grillową. Cukinię grillujemy przez około 5 – 8 minut (w zależności od grubości). Nie poruszamy plastrów dopóki na ich spodzie nie pojawią się ciemne paseczki, wówczas dopiero obracamy na drugą stronę i grillujemy jak poprzednio przez około 5 – 8 minut. Gotowe plastry zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  6. Parmezan kroimy w niewielkie, cienkie plasterki.
  7. Do szerokiej miski wrzucamy ugotowany makaron, dokładamy pesto i całość dokładnie mieszamy. Następnie dokładamy plasterki cukinii, połowę ilości przygotowanego parmezanu oraz migdałów i bardzo delikatnie mieszamy. Zawartość miski przekładamy do naczynia, w którym chcemy podać sałatkę, a następnie układamy różyczki brokuła i posypujemy pozostałym parmezanem oraz migdałami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki użyłam makaronu maccheroni, czyli lekko zagiętych, cienkich rurek. Oczywiście możecie wykorzystać makaron w dowolnym kształcie, sądzę jednak, że nie powinien być on zbyt drobny.
  • Makaron po ugotowaniu przelewam zimną wodą. W momencie kiedy widzę, że jest już prawie suchy i zaczyna się ponownie kleić dodaję odrobinkę oleju roślinnego.
  • Jeśli nie macie patelni grillowej usmażcie plastry cukinii na zwykłej patelni.

2 komentarze do "BROKUŁOWE OBLĘŻENIE"

  • comment-avatar
    Aga 11 kwietnia 2017 (23:22)

    Super pomysł na pesto! Różne już widziałam (jadłam 😉 ) ale takiego z kiełków jeszcze nie. Koniecznie do wypróbowania!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 12 kwietnia 2017 (07:20)

      Szczerze zachęcam – bardzo interesujący smak!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny