Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, smakowita sałatka podana w formie przekąski typu finger-food. I tak na listkach cykorii, które pełnią rolę płatków znalazł się tuńczyk z białym serem, kukurydza i czerwona cebula, natomiast środek mojego kwiatu wypleniłam kiełkami słonecznika. Wszystkie smaki doskonale się tu łączą, tworząc pomysłową, pożywną, a jednocześnie wyśmienitą przekąskę, która idealnie sprawdzi się na spotkaniach w większym gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI:
- 10-12 liści cykorii
- 1 garść kiełków słonecznika
- ok. 160 g tuńczyka z puszki w oleju roślinnym (kawałki, po odcieku)
- 120 g chudego sera białego
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 nieduża cebula czerwona
- 1-2 łyżka oleju z puszki tuńczyka
- 2 łyżki majonezu
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oleju z puszki tuńczyka
15 min. 10-12 sztuk
PRZYGOTOWANIE:
- Czerwoną cebulę siekamy w drobną kosteczkę.
- Tuńczyka odcedzamy, pozostawiając 1-2 łyżki oleju z puszki.
- Rybkę wraz z olejem przekładamy do miski, dokładamy pokruszony ser biały, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, dodajemy majonez, a następnie łączymy wszystko przy pomocy widelca. Do powstałej masy dodajemy kukurydzę i całość delikatnie mieszamy łyżką.
- Liście cykorii napełniamy przygotowanym farszem sałatkowym, posypujemy posiekaną cebulą i układamy na desce/talerzu tworząc kształt kwiatu, którego środek wypełniamy kiełkami słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Aby uzyskać 10-12 liści cykorii podobnej wielości, najlepiej zakupić 2 sztuki.
Brak komentarzy do "KWIAT CYKORII"