KWIAT CYKORII

Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, smakowita sałatka podana w formie przekąski typu finger-food. I tak na listkach cykorii, które pełnią rolę płatków znalazł się tuńczyk z białym serem, kukurydza i czerwona cebula, natomiast środek mojego kwiatu wypleniłam kiełkami słonecznika. Wszystkie smaki doskonale się tu łączą, tworząc pomysłową, pożywną, a jednocześnie wyśmienitą przekąskę, która idealnie sprawdzi się na spotkaniach w większym gronie przyjaciół.

Bezglutenowa Z rybą

SKŁADNIKI:

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 10-12 sztuk

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czerwoną cebulę siekamy w drobną kosteczkę.
  2. Tuńczyka odcedzamy, pozostawiając 1-2 łyżki oleju z puszki.
  3. Rybkę wraz z olejem przekładamy do miski, dokładamy pokruszony ser biały, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, dodajemy majonez, a następnie łączymy wszystko przy pomocy widelca. Do powstałej masy dodajemy kukurydzę i całość delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Liście cykorii napełniamy przygotowanym farszem sałatkowym, posypujemy posiekaną cebulą i układamy na desce/talerzu tworząc kształt kwiatu, którego środek wypełniamy kiełkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Aby uzyskać 10-12 liści cykorii podobnej wielości, najlepiej zakupić 2 sztuki.
Tuńczyk z serem białym, kukurydzą, czerwoną cebulą podany na cykorii z kiełkami słonecznika.
Tuńczyk z serem białym, kukurydzą, czerwoną cebulą podany na cykorii z kiełkami słonecznika.

Brak komentarzy do "KWIAT CYKORII"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny