Jeśli poszukujecie efektownego i eleganckiego, a jednocześnie sycącego, prostego i szybkiej w przygotowaniu dania, to ta sałatka sprawdzi się idealnie. Makaron pełnoziarnisty połączony z serem camembert i szynką długodojrzewającą, a do tego orzechy włoskie, suszona żurawina, kiełki jarmużu i wieńczące całą kompozycję owoce miechunki. Słodko-kwaśna miechunka nie tylko wnosi do tego dania całe bogactwo wartości odżywczych i doskonale dopełnia smak całej kompozycji. Te prześliczne owoce przypominające księżyc w pełni sprawiają, że sałatka prezentuje się wręcz nieziemsko.
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 szklanki suchego makaronu pełnoziarnistego
- 1 garść kiełków jarmużu
- 100 g szynki długodojrzewającej
- 100 g sera camembert
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 14-16 owoców miechunki
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 14-15 min. 3-5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Orzechy włoskie podprażamy na suchej patelni.
- Camembert kroimy na mniejsze kawałki.
- Plastry szynki dojrzewającej przekrawamy na pół – w poprzek. Powstałe kawałki zwijamy w ruloniki, które następnie przekrawamy na połówki.
- Owoce miechunki obieramy z osłonek.
- Żurawinę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Makaron mieszamy z dressingiem, a następnie łączymy delikatnie z żurawiną, orzechami, szynką i serem. Całość wykładamy na talerze/półmisek, posypujemy kiełkami jarmużu i dekorujemy owocami miechunki.
DODATKOWE UWAGI:
- Owoce miechunki możecie zastąpić winogronami.
Brak komentarzy do "KSIĘŻYCOWA NOC"