Rewelacyjna w smaku, elegancko prezentująca się sałatka, która doskonale sprawdzi się zarówno na przyjęciu w ogrodzie w porze obiadowej, jak i na lekką kolację w upalne dni. Główną bohaterką jest tutaj truskawka, która za sprawą słodkiego smaku i intensywnego koloru wyróżnia się wśród zielonych szparagów, kiwi i rukoli. W tym roślinnym gronie doskonale odnajduje się aromatyczny ser z niebieską pleśnią, który sprawia, że sałatka nabiera niezwykle interesującego smaku i jeszcze bardziej wykwintnego charakteru. Dopełnieniem tego dania są natomiast chrupiące pestki słonecznika i wyśmienity dressing przygotowany na bazie oleju lnianego o smaku bazylii, wzbogacony czosnkiem.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 8 zielonych szparagów
- 200 g truskawek
- 2 kiwi
- 120 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju lnianego o smaku bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
20 min. 5 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Szparagi pozbawiamy końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na pół.
- Truskawki kroimy na ćwiartki, a kiwi na półksiężyce.
- Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, szparagi, truskawki oraz kostki sera, całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy pestkami słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania dressingu wykorzystałam olej lniany BIOOIL o smaku bazylii. Jeśli nie macie go pod ręką możecie wykorzystać inny olej i wzbogacić go posiekanymi listkami świeżej bazylii.
Brak komentarzy do "TRUSKAWKA W ZIELENI"