Pierś z kurczaka w orientalnych ziołach połączona z groszkiem cukrowym, słodkim mango i żurawiną, a do tego makaron razowy, nerkowce i kolendra. To fantastyczne w smaku, niezwykle pożywne danie inspirowane kuchnią tajską, które szczególnie polecam entuzjastom słodko-wytrawnych kompozycji. Sałatka doskonale smakuje również na drugi dzień, więc zachęcam do wypełniania nią Waszych lunch boxów.
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki suchego makaronu pełnoziarnistego
- 250 g groszku cukrowego
- ok. 350 g piersi z kurczaka
- 1 mango
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 0,5 szklanki nerkowców
- 1 garść świeżej kolendry
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw orientalnych (np. tandoori, tajska), 2-3 łyżki oleju roślinnego
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogorn
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
15 min.
11-13 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
- Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą.
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w paseczki), dodajemy 2-3 łyżki oleju, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy. Smażymy około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
- Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Nerkowce prażymy na suchej patelni.
- Żurawinę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki np. w paseczki.
- W pierwszej kolejności makron mieszamy z dressingiem oraz kurczakiem. Następnie dodajemy groszek cukrowy, mango oraz żurawinę i całość delikatnie mieszamy. Sałatkę wykładamy na półmisek, a na koniec posypujemy ją nerkowcami i listkami świeżej kolendry.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli będziecie mieli kłopot z zakupem świeżego groszku cukrowego, możecie go zastąpić mrożonym groszkiem lub fasolkę szparagową.
- Zamiast piersi z kurczaka, koniecznie z ekologicznej hodowli drobiu, możecie użyć pierś lub polędwicę z indyka.
4 komentarze do "KURKA CUKROWA"
Ewelina 4 lutego 2017 (15:17)
Świetny pomysł na taką sałatkę, nie mogłam się oprzeć i zrobiłam. Wspaniała.
Grażyna 3 lutego 2017 (21:29)
Mnie również zafascynowało zdjęcie, zrobiłam według przepisu, muszę przyznać, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.
Jorguś 19 stycznia 2017 (17:51)
Przez to zdjęcie nie mogę się powstrzymać. Lecę jutro na zakupy. Dzięki za przepis!
Just a SALAD 19 stycznia 2017 (23:12)
Bardzo mi miło, dziękuję!