Obłędna w smaku sałatka z kaszą jaglaną, indykiem, pieczoną brukselką, pomarańczami i migdałami. To niezwykle pożywne, bogate w substancje odżywcze danie, którego przygotowanie co prawda jest dość pracochłonne i zajmuje chwilę czasu, ale zapewniam Was, że jest tego warte. Doskonałe na obiadokolację, idealne na drugi dzień do pracy – polecam odrazu przygotować większą ilość!
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki (250 ml) suchej kaszy jaglanej
- ok. 300 g brukselki (po obraniu)
- ok. 300 g polędwicy lub piersi z indyka
- 2 nieduże pomarańcze
- 1/2 szklanki migdałów
- olej roślinny, łyżka papryki wędzonej w proszku, sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- sól, świeżo mielony pieprz
30 min.
16-18 min.
6-8 min.
45 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu.
- Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i dokładnie płuczemy pod kranem z gorącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Odmierzamy 300 ml wody i zagotowujemy w szerokim garnku. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju oraz kaszę. Całość mieszamy, a następnie przykrywamy przykrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 16-18 minut. W żadnym wypadku nie mieszamy podczas gotowania. Po ugotowaniu pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut, a następnie odkrywamy przykrywkę i czekamy aż przestygnie.
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy papryką wędzoną w proszku, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
- Migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z 1 łyżką oleju i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Po ostygnięciu siekamy migdały wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.
- Brukselkę obieramy, wycinamy ogonki i dokładnie myjemy. Jeśli główki są duże, to kroimy na pół i wrzucamy na blaszkę. Wlewamy 1-2 łyżki oleju, posypujemy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Tak przygotowaną brukselkę wstawiamy do nagrzanego już do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 minut (grzanie góra-dół). W trakcie warto 1-2 razy przemieszać brukselkę drewnianą łyżką.
- Pomarańcze filetujemy.
- Kaszę jaglaną łączymy z dressingiem, kurczakiem i brukselką. Na koniec delikatnie mieszamy z pomarańczami i posypujemy migdałami.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie jecie mięsa, kurczaka możecie zastąpić na przykład grillowanym dorszem, halibutem albo ulubionym serem, proponuję brie, mozzarellę, albo owczy ser Manchego.
- Zamiast indyka, możecie użyć filet z piersi kurczaka, koniecznie z ekologicznej hodowli drobiu.
- Kaszę jaglaną możecie zastąpić na przykład bulgurem, kuskusem, czy też komosą ryżową.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.
4 komentarze do "JAGLANY OBŁĘD"
Aga 14 marca 2017 (23:11)
Ślepawa jestem… 🙂 Ile czosnku do dressingu? Ząbek jest O.K.? A migdały dajemy normalne, znaczy ze skórką? P.S. smakowicie wygląda, a kasza jaglana o tej porze roku to samo dobro! 🙂
Just a SALAD 14 marca 2017 (23:36)
Oj, to moja pomyłka – już poprawiłam. Ta sałatka będzie smakować wyśmienicie bez dodatku czosnku. Aczkolwiek jeśli tak jak ja lubisz posmak czosnku, to dodanie jednego ząbka nada sałatce jeszcze ciekawszego charakteru i z pewnością jej nie zaszkodzi. A jeżeli chodzi o migdały to wykorzystałam zwykłe, ze skórką. Można też zakupić gotową soloną i prażoną wersję, są one dostępne na wagę w Lidlu.
piegusek 23 stycznia 2017 (11:33)
brukselka i pomarańcze? ciekawe zestawienie smaków!
Just a SALAD 23 stycznia 2017 (12:21)
Naprawdę polecam – to zestawienie pięknie się prezentuje i doskonale smakuje:)