Liście buraka, pełnoziarnisty makaron, mandarynki i pistacje… w tym niezwykle intrygującym towarzystwie doskonale odnalazł się grillowany halibut. Ta będąca cennym źródłem białka, witamin i minerałów rybka, dopełnia całą kompozycję i czyni ją jeszcze bardziej wykwintną, a przede wszystkim doskonałą w smaku. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, pożywna, bogata w substancje odżywcze i pięknie się prezentuje. Szczególnie polecam na eleganckie przyjęcia tudzież romantyczną kolację, ale doskonale sprawdzi się również na niedzielny obiad.
SKŁADNIKI:
- 2 garści liści buraka
- 1 szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego
- 200 g filetu z halibuta bez skóry
- 2 mandarynki
- 2 łyżki obranych pistacji
- sól, świeżo mielony pieprz, olej roślinny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju roślinnego np. z pistacji
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
- 1 płaska łyżeczka syropu klonowego
- 1 nieduży ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 11 min. 6 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy dokładnie z pozostałymi składnikami dressingu.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Halibuta myjemy pod zimną wodą, osuszamy, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Rybkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową posmarowaną odrobiną oleju. Grillujemy przez około 3 minuty z każdej strony, aż halibut ładnie się zarumieni i pojawią się na nim brązowe paseczki. Po przestygnięciu dzielimy halibuta na cząstki o wielkości o koło 2-3 cm. Możemy też pokroić surowego fileta i w ten sam sposób grillować mniejsze kawałki.
- Mandarynki obieramy, oczyszczamy z białych błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Obrane pistacje rozbijamy przy pomocy tasaka na mniejsze kawałki (szerokie ostrze tasaka kładziemy równolegle do deski, opierając je o orzechy, a następnie uderzamy pięścią o ostrze) lub siekamy (niezbyt drobno) zwykłym nożem.
- Makaron łączmy z połową przygotowanego dressingu, a następnie mieszamy delikatnie z liśćmi buraka. Całość układamy na półmisku, a następnie wykładamy naprzemiennie cząstki halibuta, kawałki mandarynki, a na koniec posypujemy pistacjami.
DODATKOWE UWAGI:
- Liście buraka możecie zastąpić roszponką i jednocześnie wzbogacić sałatkę pieczonym burakiem.
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam makaron rurka pełnoziarnista, ale równie dobrze możecie użyć inny ulubiony rodzaj i kształt.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.
1 Komentarz do "JAK RYBA W WODZIE"
Kaśka 3 lutego 2017 (21:37)
Chodziła za mną taka sałatka, skorzystałam z tego przepisu i muszę Panią pochwalić. Świetna robota.