Ananas, mango, kokos, bataty, papryka ramiro, to rośliny uprawiane przede wszystkich w krajach tropikalnych. Wszystkie te składniki wspaniale się komponują tworząc wyśmienitą sałatkę, ale dodanie kabanosów, chyba najpopularniejszych w Polsce kiełbasek sprawia, że danie to nabiera absolutnie fantastycznego smaku. Sałatka jest bardzo pożywna, prosta w przygotowaniu i pięknie się prezentuje. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości niebanalną, wyśmienitą sałatką, to ta propozycja sprawdzi się idealnie!
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- ok. 60 g kabanosów
- 120 g ananasa
- 1/2 mango
- 1 nieduży batat
- 1/2 szklanki płatków kokosa
- 1 nieduża papryka ramiro
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z ananasa
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 3 min. 12-15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Obranego i umytego batata kroimy w cienkie plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, wlewamy 1-2 łyżki oleju oraz doprawiamy solą. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut.
- Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – czynimy to bardzo uważnie, bo płatki kokosa są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.
- Kabanosy kroimy na cienkie kawałki (ok. 1 cm długości).
- Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
- Mango i ananasa kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę lub słupki).
- Roszponkę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie układamy naprzemiennie bataty, krążki papryki, mango, ananasa oraz kabanosy. Całość posypujemy płatkami kokosa.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie jecie mięsa, kabanosy można zastąpić serem z niebieską pleśnią albo twardym żółtym serem typu cheddar. Sałatka będzie wówczas również bardzo smaczna.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.
Brak komentarzy do "KABANOS W TROPIKACH"