Lekka, bogata w witaminy i substancje odżywcze sałatka, obok której nie można przejść obojętnie. Jej podstawą jest makaron pełnoziarnisty połączony z rukolą skąpaną w winegrecie przygotowanym na bazie oleju pistacjowego. Do tego pietruszkowo-szpinakowe oraz pomidorowe bomby z pestkami słonecznika oraz płatkami migdałowymi, które doskonale łączą się z orzeźwiającymi, słodkimi pomidorkami koktajlowymi oraz mozzarellą. Całość ozdobiona czarnymi oliwkami i pestkami słonecznika.
SKŁADNIKI NA ZIELONE BOMBY:
- 20 g natki pietruszki
- 30 g liści szpinaku
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
SKŁADNIKI NA CZERWONE BOMBY:
- 50 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 10 g liści bazylii
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego
- 1 garść rukoli
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 240 g mini mozzarelli
- 16 czarnych oliwek
- 2 łyżki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 6 łyżek oleju z pistacji
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo mielona sól i pieprz
40 min. 11 min. 10 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy kremowy sos.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika, a następnie płatki migdałowe.
- Przygotowujemy pietruszkowo-szpinakowe kule (ok. 10 sztuk). W szatkownicy umieszczamy natkę pietruszki, szpinak, czosnek, 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy olej (na początek 2 łyżki), a następnie całość miksujmy do uzyskania pożądanej konsystencji (konsystencję kontrolujemy olejem). Pesto powinno być bardzo gęste, ale jednocześnie wilgotne. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu formujemy kule, które następnie obtaczamy w posiekanych drobno płatkach migdałowych.
- Przygotowujemy pomidorowe kule (ok. 10 sztuk). W szatkownicy umieszczamy suszone pomidory, bazylię, olej, 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika, doprawiamy pieprzem, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji (tu również konsystencję kontrolujemy olejem). Pesto powinno być bardzo gęste, ale jednocześnie wilgotne. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu formujemy kule, które następnie obtaczamy w posiekanych drobno płatkach migdałowych.
- Oliwki kroimy w plasterki, pomidorki przekrawamy na połówki.
- Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Makaron łączymy z rukolą oraz przygotowanym dressingiem, a następnie naprzemiennie wykładamy przygotowane kule, pomidorki oraz mozzarellę. Całość posypujemy oliwkami oraz pestkami słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Kule najwygodniej lepić w rękawiczkach.
Brak komentarzy do "ALE BOMBA!"