ALE BOMBA!

Lekka, bogata w witaminy i substancje odżywcze sałatka, obok której nie można przejść obojętnie. Jej podstawą jest makaron pełnoziarnisty połączony z rukolą skąpaną w winegrecie przygotowanym na bazie oleju pistacjowego. Do tego pietruszkowo-szpinakowe oraz pomidorowe bomby z pestkami słonecznika oraz płatkami migdałowymi, które doskonale łączą się z orzeźwiającymi, słodkimi pomidorkami koktajlowymi oraz mozzarellą. Całość ozdobiona czarnymi oliwkami i pestkami słonecznika.

Wegetariańska

SKŁADNIKI NA ZIELONE BOMBY:

SKŁADNIKI NA CZERWONE BOMBY:

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 6 łyżek oleju z pistacji
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielona sól i pieprz

Wymaga Twojej pracy 40 min. Wymaga gotowania 11 min. Wymaga smażenia 10 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy kremowy sos.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika, a następnie płatki migdałowe.
  4. Przygotowujemy pietruszkowo-szpinakowe kule (ok. 10 sztuk). W szatkownicy umieszczamy natkę pietruszki, szpinak, czosnek, 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy olej (na początek 2 łyżki), a następnie całość miksujmy do uzyskania pożądanej konsystencji (konsystencję kontrolujemy olejem). Pesto powinno być bardzo gęste, ale jednocześnie wilgotne. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu formujemy kule, które następnie obtaczamy w posiekanych drobno płatkach migdałowych.
  5. Przygotowujemy pomidorowe kule (ok. 10 sztuk). W szatkownicy umieszczamy suszone pomidory, bazylię, olej, 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika, doprawiamy pieprzem, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji (tu również konsystencję kontrolujemy olejem). Pesto powinno być bardzo gęste, ale jednocześnie wilgotne. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu formujemy kule, które następnie obtaczamy w posiekanych drobno płatkach migdałowych.
  6. Oliwki kroimy w plasterki, pomidorki przekrawamy na połówki.
  7. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  8. Makaron łączymy z rukolą oraz przygotowanym dressingiem, a następnie naprzemiennie wykładamy przygotowane kule, pomidorki oraz mozzarellę. Całość posypujemy oliwkami oraz pestkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Kule najwygodniej lepić w rękawiczkach.
Sałatka z rukolą, makaronem, czarnymi oliwkami, pestkami słonecznika, mozzarellą oraz czerwonymi i zielonymi kulami.

zBLOGowani.pl

Brak komentarzy do "ALE BOMBA!"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny