Gruszka i śliwka to szacowne damy, którymi bez wątpienia pachnie jesień. One są bohaterkami przepysznej, niecodziennej dutch baby. Śliwki podsmażyłam z cynamonem i gęstym sosem balsamicznym, a gruszki jednie skropiłam sokiem z cytryny. Rozrzuciłam je wraz z winogronami i orzechami włoskimi na placku pokrytym serkiem śmietankowym. Do tego roszponka skąpana w rewelacyjnym dressingu i tak powstała obłędna słodko-wytrawna kompozycja, obok której nie można przejść obojętnie! Doskonała na drugie śniadanie, podwieczorek tudzież kolację. Tak smakuje jesień w słodko-wytrawnym wydaniu!
SKŁADNIKI NA OMLETA:
- 3 jajka „M”
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki masła klarowanego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 duża garść roszponki
- 100 g serka śmietankowego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 4-6 śliwek (1 łyżeczka masła klarowanego, gęsty sos balsamiczny, 1 łyżeczka cynamonu)
- 1 gruszka (sok z cytryny)
- 2/3 szklanki winogron rodzynkowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1/2 łyżeczki miodu
- szczypta soli
25 min. 2-3 min. 20 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu mieszamy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
- Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy na półplasterki. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy śliwki, od razu dodajemy cynamon, delikatnie mieszamy, a następnie dolewamy ocet balsamiczny i ponownie mieszamy. Śliwki smażymy przez około 2-3 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią. Śliwki powinny nabrać miękkości, ale jednocześnie pozostać jędrne.
- Gruszki przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce i skrapiamy skokiem z cytryny.
- Winogrona przekrawamy na połówki.
- Przestudzonego omleta pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie układamy naprzemiennie roszponkę, owoce oraz orzechy. Całość polewamy dressingiem.
Brak komentarzy do "JESIENNE BABY"