Kolejny jesienny hit! Oto niebanalna sałatka z makaronem, do której przygotowania wykorzystałam również suszone pomidory, podsmażone pieczarki, mix ziarenek, roszponkę i… uwaga… marynowaną na słodko dynię. Całość polana olejem z suszonych pomidorów doprawiona już tylko solą i pieprzem smakuje po prostu obłędnie! Sałatka choć wegańska jest bardzo pożywna i jestem przekonana, że będzie smakowała nie tylko fanom kuchni roślinnej. Doskonale sprawdzi się na lekki obiad tudzież kolację, w szczególności jesienią, w szczycie sezonu na dynię.
SKŁADNIKI:
- 2/3 szklanka suchego makaronu świderek
- 1 garść roszponki
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 1/2 szklanki kostek dyni marynowanej na słodko
- 3 łyżki mixu ziaren: dynia, pinia i słonecznik
- 300 g pieczarek, oliwa z oliwek, sól, 2 łyżki ziół prowansalskich
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
20 min. 8-9 min. 11-12 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy.
- Mix ziaren prażymy na suchej patelni.
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie plasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy ulubione przyprawy np. mieszankę ziół prowansalskich.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki.
- Do miski z makaronem wrzucamy pieczarki, dynię, suszone pomidory, doprawiamy solą oraz pieprzem i łączmy z 3 łyżkami oleju. Tuż przed podaniem dodajemy większość przygotowanej roszponki, delikatnie mieszamy i przekładamy na półmisek. Na koniec posypujemy ziarenkami pozostałą roszponką i skrapiamy 1 łyżką oleju.
Brak komentarzy do "DYNIOWA PIECZARA"