Znakomite, niezwykle intrygujące carpaccio, które doskonale sprawdzi się jako przystawka w ramach romantycznej kolacji lub eleganckiego spotkania w wąskim gronie przyjaciół. Danie to jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a jeśli wykorzystamy Obierak do warzyw Multi Peeler i tarkę do warzyw Multi Slicer BÖRNER, powstanie po prostu w mgnieniu oka.
Do jego przygotowania wykorzystałam surowe pieczarki, które starłam na cienkie plasterki, skropiłam oliwą, sokiem z cytryny oraz doprawiła solą i pieprzem. Na tak przygotowanej pieczarkowej wyspie, zagościli: aromatyczne suszone pomidory, słodkie rodzynki, nadający ostrości por, charakterny parmezan oraz zielona natka pietruszki. Wszystko połączyło się w przepyszne, nietuzinkowe i wykwintne danie, które pozwoli Wam na odkrycie, nowego wyjątkowego smaku.
SKŁADNIKI:
- 6-8 pieczarek brązowych
- 1 por (ok 6 cm białej części)
- 50 g parmezanu w kawałku
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
- 1/4 szklanki rodzynek sułtańskich
- 1 garstka natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek, sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, 1-2 łyżka soku z cytryny
15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Pieczarki dokładnie myjemy, usuwamy nóżki, pozostawiamy do wyschnięcia, po czym ścieramy lub kroimy na cienkie plasterki równej grubości.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki.
- Parmezan tniemy w płatki.
- Pora ścieramy lub kroimy na cienkie plasterki.
- Rodzynki parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Dno talerza starannie wypełniamy pieczarkami, skrapiamy je oliwą, cytryną, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na wierzchu układamy naprzemiennie wszystkie pozostałe składniki.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki będzie również znakomicie pasowała szynka dojrzewająca.
Brak komentarzy do "PIECZARKOWA WYSPA"