JESIEŃ, ACH TO TY!

Rewelacyjna w smaku, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, którą szczególnie polecam przygotować jesienią, kiedy to mamy chęć na bardziej treściwe kompozycje. Wykorzystałam tu kaszę pęczak, podsmażone z dodatkiem suszonego tymianku parówki, aromatyczny parmezan, a do tego dodająca nieco słodyczy – czerwona papryka, chrupiące pestki dyni i doskonale się tu odnajdujące marynowane podgrzybki. Ta wyśmienita propozycja z pewnością skutecznie zaspokoi głód i sprawi, że poczujecie się znakomicie nawet jeśli za oknami będzie chłodno i deszczowo.

Bezglutenowa Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 garści roszponki
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jęczmiennej pęczak
  • 3 parówki z szynki (1 łyżka suszonego tymianku, olej rzepakowy)
  • 50 g parmezanu
  • 1 słoiczek marynowanych podgrzybków
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki pestek dyni

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 15 min. Wymaga smażenia 10 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  4. Parówki z szynki kroimy na plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, aż staną się rumiane. Pod koniec smażenia dodajemy tymianek.
  5. Parmezan tniemy na płatki.
  6. Grzybki wyjmujemy z zalewy, osuszamy, a większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.
  7. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy w paseczki.
  8. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam Parówki z Szynki firmy SOKOŁÓW.
Summary
Published On

Brak komentarzy do "JESIEŃ, ACH TO TY!"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny