Rewelacyjna w smaku, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, którą szczególnie polecam przygotować jesienią, kiedy to mamy chęć na bardziej treściwe kompozycje. Wykorzystałam tu kaszę pęczak, podsmażone z dodatkiem suszonego tymianku parówki, aromatyczny parmezan, a do tego dodająca nieco słodyczy – czerwona papryka, chrupiące pestki dyni i doskonale się tu odnajdujące marynowane podgrzybki. Ta wyśmienita propozycja z pewnością skutecznie zaspokoi głód i sprawi, że poczujecie się znakomicie nawet jeśli za oknami będzie chłodno i deszczowo.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1/3 szklanki suchej kaszy jęczmiennej pęczak
- 3 parówki z szynki (1 łyżka suszonego tymianku, olej rzepakowy)
- 50 g parmezanu
- 1 słoiczek marynowanych podgrzybków
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki pestek dyni
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 15 min. 10 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Parówki z szynki kroimy na plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, aż staną się rumiane. Pod koniec smażenia dodajemy tymianek.
- Parmezan tniemy na płatki.
- Grzybki wyjmujemy z zalewy, osuszamy, a większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy w paseczki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam Parówki z Szynki firmy SOKOŁÓW.
Summary
Published On
Brak komentarzy do "JESIEŃ, ACH TO TY!"