Przyjmuje się, że sezon na słoneczniki kończy się na początku jesieni, niemniej jednak pestkami i olejem z tej rośliny możemy się na szczęście cieszyć przez cały rok! Ogromną zaletą tych surowców jest nie tylko znakomity smak ale również fakt, że zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych, a przy tym najwyższej jakości BIO olej oraz pestki są stosunkowo niedrogie. Ja przygotowałam z nich znakomite pietruszkowe pesto, które rewelacyjnie odnalazło się w połączeniu z malinowymi pomidorami i cukinią. Do tego słony ser bałkański, czarne oliwki oraz roszponka skropiona olejem – oczywiście słonecznikowym, a całość zwieńczona chrupiącymi pestkami. Ta wyśmienita, jesienna kompozycja nie tylko pięknie się prezentuje, ale również zachwyca swoim rewelacyjnym smakiem! Co więcej jest prosta i szybka w przygotowaniu i bardzo ekonomiczna. Doskonale sprawdzi się na lekki obiad tudzież kolację.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki (olej słonecznikowy)
- 2 pomidory malinowe
- 1 nieduża cukinia
- 100 g sera bałkańskiego
- 1 garść czarnych oliwek
- 2 łyżki pestek słonecznika
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA PIETRUSZKOWE PESTO:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 niedużej papryczki chili
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni (jednocześnie te potrzebne do pesto).
- Przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji (jego gęstość regulujemy olejem słonecznikowym).
- Pomidora i cukinię kroimy na plasterki, przy czym cukinię szatkujemy na cieniutkie talarki.
- Ser kroimy w kostkę.
- Oliwki wyciągamy z zalewy, osuszamy i kroimy na plasterki.
- Na połowie talerza układamy naprzemiennie plastry pomidora i talarki z cukinii, które posypujemy pestkami słonecznika, a na drugiej części naczynia wykładamy roszponkę skropioną olejem słonecznikowym oraz kostki sera, które posypujemy oliwkami. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z pietruszkowym pesto.
DODATKOWE UWAGI:
- Idealnie równe plasterki pomidora i cieniutkie talarki cukinii uzyskałam dzięki rewelacyjnej szatkownicy V-HEBEL BÖRNER.
Brak komentarzy do "SŁONECZNIKOWA JESIEŃ"