SŁONECZNIKOWA JESIEŃ

Przyjmuje się, że sezon na słoneczniki kończy się na początku jesieni, niemniej jednak pestkami i olejem z tej rośliny możemy się na szczęście cieszyć przez cały rok! Ogromną zaletą tych surowców jest nie tylko znakomity smak ale również fakt, że zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych, a przy tym najwyższej jakości BIO olej oraz pestki są stosunkowo niedrogie. Ja przygotowałam z nich znakomite pietruszkowe pesto, które rewelacyjnie odnalazło się w połączeniu z malinowymi pomidorami i cukinią. Do tego słony ser bałkański, czarne oliwki oraz roszponka skropiona olejem – oczywiście słonecznikowym, a całość zwieńczona chrupiącymi pestkami. Ta wyśmienita, jesienna kompozycja nie tylko pięknie się prezentuje, ale również zachwyca swoim rewelacyjnym smakiem! Co więcej jest prosta i szybka w przygotowaniu i bardzo ekonomiczna. Doskonale sprawdzi się na lekki obiad tudzież kolację.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI:

  • 2 garści roszponki (olej słonecznikowy)
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 nieduża cukinia
  • 100 g sera bałkańskiego
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA PIETRUSZKOWE PESTO:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 niedużej papryczki chili
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni (jednocześnie te potrzebne do pesto).
  2. Przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji (jego gęstość regulujemy olejem słonecznikowym).
  3. Pomidora i cukinię kroimy na plasterki, przy czym cukinię szatkujemy na cieniutkie talarki.
  4. Ser kroimy w kostkę.
  5. Oliwki wyciągamy z zalewy, osuszamy i kroimy na plasterki.
  6. Na połowie talerza układamy naprzemiennie plastry pomidora i talarki z cukinii, które posypujemy pestkami słonecznika, a na drugiej części naczynia wykładamy roszponkę skropioną olejem słonecznikowym oraz kostki sera, które posypujemy oliwkami. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z pietruszkowym pesto.

DODATKOWE UWAGI:

  • Idealnie równe plasterki pomidora i cieniutkie talarki cukinii uzyskałam dzięki rewelacyjnej szatkownicy V-HEBEL BÖRNER.

Brak komentarzy do "SŁONECZNIKOWA JESIEŃ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny