POŻEGNANIE LATA

Słodkie borówki, soczyste brzoskwinie i orzeźwiający melon, to bez wątpienia smaki, które przywołują wspomnienie upalnych, letnich dni. Owoce te dostępne są jeszcze z początkiem jesieni, kiedy przychodzi dramatyczne wręcz ochłodzenie. Zanim więc w naszych kuchniach na dobre zagoszczą nieco cięższe, pożywne dania polecam lekką, przepyszną i bardzo oryginalną sałatkę z owocami, chrupiącą papryką oraz kozim serem połączonym z posiekanymi orzechami laskowymi. Całość połączona aromatycznym dressingiem przygotowanym na bazie świeżych ziół smakuje po prostu obłędnie. Co więcej sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego zaskakuje ciekawym, eleganckim wyglądem. Doskonale sprawdzi się zarówno na lekką kolację, ale także jako przystawka na wykwintnym przyjęciu.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 garść roszponki
  • 1 garść rukoli
  • 1/2 melona Kantalupa
  • 1/2 szklanki borówek
  • 1 nieduża papryka czerwona
  • 1 brzoskwinia
  • 100 g pleśniowego sera koziego (rolada)
  • 2 łyżki prażonych orzechów laskowych

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowe
  •  2 łyżeczki octu winnego białego
  • 1 łyżka świeżych ziół (bazylia, tymianek, oregano) lub 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy.
  2. Z melona wykrawamy kulki lub kroimy go w kostkę.
  3. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w niezbyt długie paseczki.
  4. Brzoskwinię, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki, a następnie kroimy na półksiężyce, które dodatkowo przekrawamy na pół.
  5. Orzechy laskowe drobno siekamy.
  6. Roladkę koziego sera kroimy na plasterki około 0,5 cm grubości. Przekrawamy je na pół, a każdy półplasterek dociskamy do posiekanych orzechów laskowych, tak aby jedna strona serka została nimi całkowicie oblepiona.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, paprykę, borówki, melona i kawałki brzoskwini. Całość polewamy dressingiem, a na koniec układamy kawałki sera z lakową posypką.

Brak komentarzy do "POŻEGNANIE LATA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny