IMPERIUM KABANOSA

Bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu i pożywna sałatka, której przewodzi kabanos. W jego szeregach znalazła się kukurydza, ogóreczki konserwowe oraz jajeczka przepiórcze, a imperium to wyrosło na rukoli i sałacie lodowej. Po dodaniu sosu curry otrzymujemy kompletne danie, które doskonale sprawdzi się na obiadokolację tudzież jako sycący lunch do pracy.

Bezglutenowa Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 duża łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga gotowania 11 min. Nie wymaga smażenia Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę, łączymy z majonezem, jogurtem naturalnym, curry oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
  2. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Następnie zalewamy zimna wodą, obieramy i kroimy na połówki.
  3. Do garnka z wrzącą wodą wsypujemy 1 łyżkę cukru, a następnie wrzucamy kolbę kukurydzy, którą gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarna kukurydzy.
  4. Kabanosy kroimy na mniejsze pałeczki.
  5. Na talerzach lub półmisku rozkładamy rukolę połączoną z sałatą lodową, a następnie wykładamy naprzemiennie kabanosy, ogóreczki konserwowe, kukurydzę i jajeczka. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, bądź podajemy go osobno.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jak obrać jaka przepiórcze? Po ugotowaniu, jajeczka trzeba przeturlać, tak aby skorupka popękała, a następnie umieścić je na kilka minut w zimnej wodzie.
  • Do sałatki możecie równie dobrze wykorzystać zwykłe ogórki konserwowe i pokroić je na przykład na plasterki, albo w słupki.
  • Poza sezonem wykorzystajcie kukurydzę konserwową z puszki.
  • Zamiast jogurtu naturalnego doskonale sprawdzi się również jogurt typu greckiego.
Sałatka z kabanosami, ogórkami konserwowymi, kukurydzą, jajeczkami przepiórczymi i rukolą.

1 Komentarz do "IMPERIUM KABANOSA"

  • comment-avatar
    Agata 23 października 2016 (21:02)

    Uwielbiam kabanosy, a w sałatce pychota, świetne połączenie składników.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny