Bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu i pożywna sałatka, której przewodzi kabanos. W jego szeregach znalazła się kukurydza, ogóreczki konserwowe oraz jajeczka przepiórcze, a imperium to wyrosło na rukoli i sałacie lodowej. Po dodaniu sosu curry otrzymujemy kompletne danie, które doskonale sprawdzi się na obiadokolację tudzież jako sycący lunch do pracy.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1 garść sałaty lodowej
- ok. 80-100 g cienkich kabanosów
- 12 jajeczek przepiórczych
- 1 kolba kukurydzy
- ok. 26 koktajlowych ogóreczków konserwowych
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 duża łyżka majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
11 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę, łączymy z majonezem, jogurtem naturalnym, curry oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
- Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Następnie zalewamy zimna wodą, obieramy i kroimy na połówki.
- Do garnka z wrzącą wodą wsypujemy 1 łyżkę cukru, a następnie wrzucamy kolbę kukurydzy, którą gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarna kukurydzy.
- Kabanosy kroimy na mniejsze pałeczki.
- Na talerzach lub półmisku rozkładamy rukolę połączoną z sałatą lodową, a następnie wykładamy naprzemiennie kabanosy, ogóreczki konserwowe, kukurydzę i jajeczka. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, bądź podajemy go osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Jak obrać jaka przepiórcze? Po ugotowaniu, jajeczka trzeba przeturlać, tak aby skorupka popękała, a następnie umieścić je na kilka minut w zimnej wodzie.
- Do sałatki możecie równie dobrze wykorzystać zwykłe ogórki konserwowe i pokroić je na przykład na plasterki, albo w słupki.
- Poza sezonem wykorzystajcie kukurydzę konserwową z puszki.
- Zamiast jogurtu naturalnego doskonale sprawdzi się również jogurt typu greckiego.
1 Komentarz do "IMPERIUM KABANOSA"
Agata 23 października 2016 (21:02)
Uwielbiam kabanosy, a w sałatce pychota, świetne połączenie składników.