SŁONECZNA ITALIA

Makaron, mozzarella, oliwki, suszone w słońcu pomidory i rukola to bez wątpienia produkty, które kojarzą się z Włochami. Połączenie tych wszytkich składników daje naprawdę znakomity rezultat. To kolejna propozycja inspirowana kuchnią śródziemnomorską, która zachwyca swoją prostotą, a przy tym wyśmienitym smakiem i eleganckim wyglądem. Bardzo szybka w przygotowaniu sałatka, którą polecam zarówno na codzień, jak i na przystawkę w ramach spotkania z przyjaciółmi.

Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 15 min. Wymaga gotowania 6-8 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  3. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
  4. Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki.
  5. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
  6. Makaron mieszamy z dresingiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami  oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie łączymy z rukolą i przekładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.

1 Komentarz do "SŁONECZNA ITALIA"

  • comment-avatar
    Wieśka 23 października 2016 (20:57)

    Zainteresowałam się tą sałatką, zrobiłam, była świetna. Chciałoby się powiedzieć, że Italia całą gębą.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny