POMARAŃCZOWA HISZPANIA

Soczyste, słodkie pomarańcze, kiełbaska chorizo, czarne oliwki oraz prażone, solone migdały to produkty przywołujące słoneczną, kuchnię hiszpańską. Po dodaniu włoskiej mozzarelli otrzymujemy wyśmienitą śródziemnomorską kompozycję, która zachwyca różnorodnością, doskonale uzupełniających się smaków. Szybka i prosta w przygotowaniu, a zarazem oryginalna porpozycja, która sprawdzi się na każdą okazję.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek OLITALIA
  • 1 łyżka octu jabłkowego PONTI
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz
Zamów składniki

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga smażenia 3-5 min. Wymaga pieczenia 20 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z 1 łyżką oleju i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu siekamy migdały wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.
  3. Plasterki chorizo (około 3 mm grubości), wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż kiełbaska stanie się chrupiąca (łącznie około 3-5 minut). Podsmażone plasterki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  4. Filetujemy pomarańcze, a oliwki kroimy na plasterki.
  5. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  6. Na talerzach/półmisku rozkładamy mix sałat, układamy cząstki pomarańczy oraz plasterki chorizo. Całość polewamy dressingiem, po czym posypujemy posiekanymi migdałami, plasterkami oliwek, a na samym końcu układamy kulki mozzarelli.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jak filetować pomarańcze? Odcinamy plastry z obydwu końców pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę i biały miąższ z góry na dół zachowując kształt owocu. Ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych błonek.
Sałatka z chorizo, pomarańczami, mozzarellą i czarnymi oliwkami.
Sałatka z chorizo, pomarańczami, mozzarellą i czarnymi oliwkami.

1 Komentarz do "POMARAŃCZOWA HISZPANIA"

  • comment-avatar
    Maria 23 października 2016 (21:08)

    Chcę powiedzieć, że oglądam bloga po raz pierwszy, dostałam namiary od koleżanki i żałuję, że dopiero teraz. Ale wszystko do nadrobienia. Zaczęłam od tej sałatki wg przepisu i uważam, że jest świetna. Biorę się zaraz za kolejne.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny