Oryginalna, pełna kolorów i smaków sałatka, którą szczególnie polecam przygotować wiosną, również na święta wielkanocne. Jej głównym bohaterem są jajeczka przepiórcze muśnięte hummusem, do którego dodałam suszone pomidory. Towarzyszą im warzywa: oliwki, kukurydza i pomidorki koktajlowe, a także chrupiące pestki słonecznika. Całość podana na rukoli oraz roszponce i polana aromatycznym dressingiem, smakuje wyśmienicie. Ta wegetariańska kompozycja jest bardzo pożywna, pełna wartości odżywczych i do tego ma niezwykle ciekawą prezencję. Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 7-10 jajeczek przepiórczych
- 3 łyżki hummusu
- 3 suszone pomidory w oleju
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1/2 szklanki kostek dyni deserowej (z cukrowej zalewy)
- 8-10 czarnych oliwek
- 1-2 łyżki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
- 2 łyżeczki octu winnego białego
- 1 łyżka listków świeżego oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 3-4 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Hummus łączymy z dokładnie odsączonymi z oleju i drobniutko posiekanymi, suszonymi pomidorami.
- Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 3-4 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy, osuszamy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka (żółtka wykorzystujemy do innego przepisu). Wydrążone jajeczka wypełniamy hummusem z suszonymi pomidorami.
- Oliwki kroimy na plasterki, a pomidory przekrawamy na połówki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę z roszponką, kukurydzę, kostki dyni, pomidory i oliwki. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec umieszczamy jajeczka nadziane hummusem.
Brak komentarzy do "HUMMUŚNIĘTE JAJECZKA"