Smakowita, pełna witamin i wartości odżywczych sałatka, która doskonale sprawdzi się o każdej porze roku, wszak w szczególności polecam ją na chłodniejsze dni. Mamy tu kaszę gryczaną połączoną z rukolą, słodką i chrupiącą paprykę, aromatyczny camembert, który dodaje temu daniu nieco wykwintnego charakteru oraz orzechy włoskie. Całość przełamałam konserwowymi patisonami, które stanowią element zaskoczenia i sprawiają, że sałatka nie tylko stała się kompletna w smaku, ale też jest bardzo oryginalną kompozycją. Co więcej danie to jest bardzo pożywne i szybkie w przygotowaniu – będzie idealna zarówno na obiad, jak i na zakończenie wypełnionego aktywnościami dnia.
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 100 g kaszy gryczanej prażonej (1 łyżka oleju z orzechów włoskich)
- 120 g sera camembert z orzechami
- 1 mały słoiczek patisonów konserwowych
- 1 duża czerwona papryka
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 15 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przygotowaniu łączymy z olejem z orzechów włoskich.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w dość drobną kosteczkę.
- Patisony wysuszamy i kroimy na półplasterki.
- Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
- Dobrze schłodzony ser kroimy w kosteczkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składnik sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Olej z orzechów włoskich możecie zastąpić innym ulubionym olejem roślinnym, a ser orzechowy naturalnym camembertem.
Brak komentarzy do "ORZECHOWY SIR PATISON"