Smakowita, pełna witamin i substancji odżywczych propozycja dla najmłodszych. Mamy tu roszponkę skropioną bardzo zdrowym olejem lnianym, kolorowe warzywa: pomidorki, ogórka, kukurydzę i szczypiorek oraz kanapeczki z szynką drobiową. Wycięte z żytniego chleba gwiazdeczki, posmarowane obustronnie masłem i przykryte szyneczką sprawiają, że sałatka nabiera bardzo atrakcyjnej formy, która z pewnością zaintryguje Wasze pociechy. Co więcej jest bardzo smaczna, kolorowa i do tego pożywna – idealnie sprawdzi się na śniadanie tudzież kolację w upalne, letnie dni. Serdecznie polecam nie tylko przygotować ją razem z dzieciakami, ale również wspólnie zjeść – jestem przekonana, że zostanie ona doceniona także przez dorosłych!
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 3 duże kromki chleba żytniego
- 1 opakowanie Szyneczki Drobiowej Sokoliki
- 1 łyżeczka masła
- 1 ogórek gruntowy
- 4 rzodkiewki
- 1/3 kolby kukurydzy (szczypta cukru)
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1/3 pęczka drobnego szczypiorku
- 1-2 łyżki oleju lnianego
- szczypta soli himalajskiej
20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Z chleba żytniego i plasterków szyneczki wycinamy przy pomocy wykrawaczki do ciasteczek gwiazdeczki (możemy również wyciąć inne kształty lub przygotować kwadraciki). Gwiazdki z chleba smarujemy obustronnie masłem, kładąc na nich gwiazdki z szynki.
- Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
- Rzodkiewki kroimy na plasterki, a pomidorki na połówki. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy łyżeczką miąższ i kroimy go na półplasterki
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Na talerzyk wykładamy naprzemiennie roszponkę, pomidorki, ogórka, rzodkiewki i kukurydzę. Całość skrapiamy olejem i opcjonalnie doprawiamy solą. Na koniec układamy gwiazdkowe kanapeczki i posypujemy szczypiorkiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Masło możecie zastąpić serkiem śmietankowym.
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam Szyneczkę Drobiową SOKOLIKI z Sokołowa.
Brak komentarzy do "GWIAZDECZKI Z SZYNECZKI"