Grillowane brzoskwinie i słodziutkie czereśnie to znakomity dodatek do wytrawnych sałatek. Na lekki obiad w letnie upalne dni polecam zaserwować je z dodatkiem słonego sera feta i rukoli. Ostatnie słowo należy tutaj do dyni, ale nie miąższu, który zwiastuje już jesienne potrawy tylko jej fenomenalnych pestek. Uprażone, nadały sałatce rewelacyjnego aromatu i chrupkości, natomiast pochodzący z nich olej stanowi tutaj podstawę wybornego, oryginalnego dressingu, który bezbłędnie połączył wszystkie składniki sałatki. Danie to jest niezwykle smaczne, pożywne, pełne witamin i substancji odżywczych, a jego przygotowanie jest niesamowicie proste.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
174,7 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść rukoli
- 1 brzoskwinia
- 1 szklanka czereśni
- 100 g sera feta
- 1 łyżka pestek dyni
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oleju z pestek dyni
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego
- Kilka kropli syropu z agawy
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
15 min.
7 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Czereśnie przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
- Brzoskwinię przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Brzoskwinie grillujemy po około 1 minuty z każdej strony.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając jednocześnie przygotowanym dressingiem.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 174,7 kcal | 4,8 g | 13,5 g | 10,2 g | 1,2 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 445 g | 777,4 kcal | 21,3 g | 59,9 g | 45,4 g | 5,4 g |
Brak komentarzy do "TO PESTKA!"