TO PESTKA!

Grillowane brzoskwinie i słodziutkie czereśnie to znakomity dodatek do wytrawnych sałatek. Na lekki obiad w letnie upalne dni polecam zaserwować je z dodatkiem słonego sera feta i rukoli. Ostatnie słowo należy tutaj do dyni, ale nie miąższu, który zwiastuje już jesienne potrawy tylko jej fenomenalnych pestek. Uprażone, nadały sałatce rewelacyjnego aromatu i chrupkości, natomiast pochodzący z nich olej stanowi tutaj podstawę wybornego, oryginalnego dressingu, który bezbłędnie połączył wszystkie składniki sałatki. Danie to jest niezwykle smaczne, pożywne, pełne witamin i substancji odżywczych, a jego przygotowanie jest niesamowicie proste.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
174,7 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • Kilka kropli syropu z agawy
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 7 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Czereśnie przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
  3. Brzoskwinię przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Brzoskwinie grillujemy po około 1 minuty z każdej strony.
  4. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  5. Ser feta kroimy w kostkę.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając jednocześnie przygotowanym dressingiem.
Dyniowe lato. Sałatka z czereśniami, brzoskwiniami, fetą, rukolą, pestkami dyni oraz dressingiem z dyniowym olejem.
Dyniowe lato. Sałatka z czereśniami, brzoskwiniami, fetą, rukolą, pestkami dyni oraz dressingiem z dyniowym olejem.
Dyniowe lato. Sałatka z czereśniami, brzoskwiniami, fetą, rukolą, pestkami dyni oraz dressingiem z dyniowym olejem.
Dyniowe lato. Sałatka z czereśniami, brzoskwiniami, fetą, rukolą, pestkami dyni oraz dressingiem z dyniowym olejem.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g174,7 kcal4,8 g13,5 g10,2 g1,2 g
Cała sałatka (2 porcje)445 g777,4 kcal21,3 g59,9 g45,4 g5,4 g
ALERGENY*: mleko i pochodne
Summary
Recipe Name
DYNIOWE LATO
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "TO PESTKA!"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny