Fantastyczna w smaku, pięknie prezentująca się wegańska sałatka z makaronem w kształcie gwiazdeczek, roszponką, kaki, awokado, brązową cieciorką, granatem, płatkami migdałowymi i cytrusowo-migdałowym dressingiem. Szczególnie polecam jako przystawkę, w ramach kolacji z przyjaciółmi. Moi goście uznali ją za gwiazdę wieczoru.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1/2 szklanki suchego makaronu gwiazdki
- 1/2 puszki brązowej ciecierzycy
- 1/2 niedużego owocu granatu
- 1 owoc kaki
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju roślinnego, sól
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
6 min.
5 min.
15 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy dressing. Jeśli wśród akcesoriów dołączonych do Waszego robota kuchennego/blendera jest mały młynek, to sprawdzi się on idealnie do przygotowania tego sosu. Wówczas po prostu umieszczamy w nim wszystkie składniki sosu i miksujemy przez kilkanaście sekund aż otrzymamy kremowy dressing. Konsystencję regulujcie sokiem z mandarynki zgodnie z Waszymi preferencjami – sos nie powinien być jednak bardzo gęsty. Możecie również połączyć wszystkie składniki rozdrabniaczem do blendera ręcznego.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odcedzamy ciecierzycę, płuczemy w zimnej wodzie i po wyschnięciu wrzucamy na blaszkę. Następnie mieszamy (najlepiej rękoma) z 1 łyżką oleju roślinnego oraz doprawiamy solą. Tak przygotowaną ciecierzycę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy około 15 minut. W trakcie pieczenia warto ją przemieszać.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
- Kaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, na przykład na półksiężyce.
- Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Roszponkę łączymy z makaronem i połową przygotowanego dressingu, a następnie układamy na półmisku i dalej wykładamy naprzemiennie awokado, kaki oraz ciecierzycę. Całość polewamy pozostałym sosem i posypujemy ziarenkami granatu oraz płatkami migdałowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania, sałatki możecie równie dobrze wykorzystać zwykłą ciecierzycę – wówczas pieczemy ją około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół).
- Sałatkę można dodatkowo polać gęstym sosem balsamicznym, który wzbogaci jej smak i nada jeszcze ciekawszego wyglądu.
Brak komentarzy do "GWIAZDA WIECZORU"