Sałatka ze śledziem i gwiazdkowym motywem to propozycja, która doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole. Słona rybka doskonale łączy się ze słodką żurawiną, kruchym i lekko kwaśnym jabłkiem oraz chrupiącą rzepą o ostrym, charakterystycznym smaku. Bazą tej sałatki jest natomiast mix sałat połączony z uroczym makaronem w kształcie gwiazdek, a jej dopełnieniem oryginalny w smaku słodkawy sos z dodatkiem cynamonu. Szczególnie polecam entuzjastom śledzia w słodkim wydaniu.
SKŁADNIKI:
- 2 garści mixu sałat
- 1/2 szklanki suchego makaronu gwiazdki
- 1 jabłko
- 200 g filetów śledziowych w oleju
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 1 biała rzodkiew
- 1 łyżka soku z cytryny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
6 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Śledzie wyjmujemy z oleju, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy na wąskie paski.
- Jabłko przekrawamy na ćwiartki, które kroimy na niezbyt cienkie plastry. Następnie przy pomocy na przykład kieliszka do wódki odkrawamy z każdego plasterka gniazda nasienne. Powstałe półksiężyce skrapiamy sokiem z cytryny.
- Białą rzodkiew obieramy, myjemy, kroimy na cienkie plasterki (około 2 mm grubości), a następnie przy pomocy foremek do pieczenia ciasteczek wykrawamy gwiazdeczki.
- Żurawinę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Na półmisek wykładamy mix sałat wymieszany z makaronem, a następnie układamy naprzemiennie kawałki śledzia, cząstki jabłka, suszoną żurawinę oraz układamy gwiazdki z białej rzepy. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, bądź serwujemy go osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie jesteście entuzjastami cynamonu, to do tej sałatki będzie pasował również sos czosnkowy (zamiast cynamonu dorzucamy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku).
- Do sałatki wykorzystałam jabłko Granny Smith, ale możecie wykorzystać inne odmiany o słodko-kwaśnym smaku.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.
Brak komentarzy do "WyŚLEDŹ pierwszą gwiazdkę!"