Zestawienie rukoli, gruszki, orzechów włoskich i sera z niebieską pleśnią to kompozycja smaków, którą osobiście bardzo lubię, jednak nie da się ukryć, że nie brzmi ona zbyt oryginalnie. Dlatego też proponuję dodać tu dwie nowe nuty: suszone śliwki skąpane w orzechowej nalewce oraz makaron w kształcie gwiazdeczek. Dopełnieniem tej sałatki jest rewelacyjny dressing migdałowo-mandarynkowy. Teraz danie to zyskało całkiem nowy, nietuzinkowy wydźwięk, gwarantując niezapomniane doznania smakowe. Szczególnie polecam ją na weekendowe spotkania z przyjaciółmi, niemniej jednak doskonale odnajdzie się również na świątecznym stole, obok tradycyjnych dań.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści rukoli
- 1/2 szklanki suchego makaronu gwiazdki
- 1 duża gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 g sera z niebieska pleśnią
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 1/2 szklanki nalewki orzechowej (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1/2 szklanki oleju lnianego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 1 ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z 1 mandarynki
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
6 min.
5 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy sos. Jeśli wśród akcesoriów dołączonych do Waszego robota kuchennego/blendera jest mały młynek, to sprawdzi się on idealnie do przygotowania tego sosu. Wówczas po prostu umieszczamy w nim wszystkie składniki sosu i miksujemy przez kilkanaście sekund aż otrzymamy kremowy dressing. Konsystencję regulujcie sokiem z mandarynki zgodnie z Waszymi preferencjami – sos nie powinien być jednak bardzo gęsty. Możecie również połączyć wszystkie składniki rozdrabniaczem do blendera ręcznego.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na kilka dni przed planowanym przygotowaniem sałatki, suszone śliwki wrzucamy do słoiczka/szczelnego pudełka, zalewamy orzechową nalewką, zamykamy i wkładamy do lodówki. Wyjęte z nalewki śliwki, kroimy w paseczki.
- Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
- Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- Rukolę łączymy z makaronem i połową przygotowanego dressingu, a następnie układamy na półmisku i dalej wykładamy naprzemiennie kostki sera, cząstki gruszki i suszone śliwki. Całość polewamy pozostałym sosem i dekorujemy orzechami włoskimi.
DODATKOWE UWAGI:
- Sałatka będzie również bardzo smaczna jeśli pominiesz etap moczenia ich w orzechowej nalewce.
1 Komentarz do "STARA ŚPIEWKA, NOWA NUTA!"
gin 14 grudnia 2016 (17:49)
Wygląda smakowicie 🙂
Ja bym tylko ser zamieniła na kozi, bo pleśniowego nie lubię…