Przepyszna, wykwintna sałatka, w której królują poderwane przez boczek figi. Cienkie plastry boczku owinięte w ćwiartki tych wyśmienitych owoców, podpiekałam i podałam jeszcze ciepłe na skropionej oliwą z oliwek rukoli i roszponce. Do tego słodko-kwaśne granaty, chrupiące orzechy włoskie, a całość uwieńczona sosem z niebieskiego sera. Zapewniam Was, że po spróbowaniu tej sałatki poczujecie prawdziwą kulinarną rozkosz! Idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację, którą wykorzystując ów recepturę, bez trudu przygotujecie w domowym zaciszu.
20 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Figi kroimy na ćwiartki, plastry boczku przekrawamy na pół, a następnie owijamy w nie figi, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i zapiekamy przez około 15 minut, aż boczek ładnie się zarumieni.
- Śmietankę podgrzewamy, a następnie dodajemy pokruszony ser z niebieską pleśnią. Całość utrzymujemy na małym ogniu cały czas mieszając i ugniatając widelcem, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Sos możemy też przygotować w mikrofali.
- Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
- Orzechy włoskie dzielimy na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wykładamy skropione oliwą listki sałat, a na nich układamy jeszcze ciepłe figi z boczkiem oraz orzechy. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sosem oraz posypujemy ziarenkami granatu.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam Boczek Surowy Wędzony z Sokołowa.
Summary
Published On
Brak komentarzy do "FIGO-FAGO"