Znakomita w smaku, prosta i szybka w przygotowaniu propozycja, którą serdecznie polecam przygotować jesienią, kiedy na naszych stołach króluje dynia. Tym razem podsmażone z płatkami chili i tymiankiem kostki oraz prażone pestki tego wyjątkowego warzywa zestawiłam ze smakowitymi chipsami z salami. Do tego suszone pomidory oraz kaparowe jabłuszka, które idealnie wpasowały się w to jesienne towarzystwo i wraz miksem sałat stworzyły niezwykle harmonijną i bardzo ciekawie prezentującą się sałątkę. Doskonale sprawdzi się na lekki obiad tudzież kolację, a także jako przekąska na imprezie tudzież kolacji w mniejszym gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI:
- 2 garści mixu sałat
- 200 g obranej dyni (1 łyżka oleju z suszonych pomidorów, sól, mielone płatki chili, suszony tymianek)
- 1 opakowanie Salami Chips Klasyczne SOKOŁÓW
- 8-10 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 1/2 szklanki owoców kaparów (jabłuszka kaparowe)
- 2 łyżki pestek dyni
- 4 łyżki oleju z ziołami z suszonych pomidorów, sól himalajska, świeżo mielony pieprz
20 min. 11-12 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Dynię kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Po kilku chwilach dodajemy płatki chili, tymianek oraz sól i delikatnie mieszamy. Całość smażymy około 6-8 min, do momentu aż dynia zmięknie i zacznie się rumienić.
- Jabłuszka kaparowe kroimy na plasterki.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki.
- Salami Chips kroimy na paseczki (w poprzek fal).
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, całość polewamy olejem z suszonych pomidorów i doprawiamy solą oraz pieprzem.
DODATKOWE UWAGI:
- Salami Chips możecie zastąpić zwykłym salami pokrojonym w paseczki, kindziukiem lub ulubionymi kabanosami.
Brak komentarzy do "SALAMI Z DYNIAMI"