FETA BATATÓW I GRANATÓW

Bardzo interesująca kombinacja smaków: słodko-kwaśnego granata, delikatnego, lekko słodkiego batata z ziołowym akcentem oraz słonej fety. Sałatka bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, co więcej pożywna i zarazem lekka. Mało tego, smakuje niebanalnie i prezentuje się bardzo elegancko.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2 garści rukoli
  • ok. 135 g sera typu feta
  • 1 nieduży owoc granatu
  • batat (ok. 300 g)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga pieczenia 15 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser typu feta wkładamy do zamrażalnika na około 25 minut. Następnie będziemy go ścierać na tarce o grubych oczkach, ale dopiero wtedy, gdy wszystkie składniki sałatki będą już przygotowane.
  2. Obranego i umytego batata kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm.). Umieszczamy je w misce, dosypujemy zioła prowansalskie i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
  3. Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu.
  4. Przygotowujemy dressing. Czosnek ścieramy na tarce i umieszczamy z pozostałymi składnikami w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie przez około 30 sekund aż powstanie kremowy sos.
  5. Rukolę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie układamy plastry batatów, starty na tarce ser feta i posypujemy całość granatem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam ser sałatkowo-kanapkowy półtłusty typu feta z mleka krowiego, który świetnie nadaje się do eksperymentu z mrożeniem i w mojej ocenie lepiej pasuje do tej kompozycji niż oryginalna feta (mieszanka mleka owczego z kozim).
  • Równie dobrze możecie pokroić ser n w kostkę bądź go pokruszyć. Jeśli jednak zdecydujecie na „wiórki”, to należy je ułożyć bezpośrednio po starciu na tarce, bo z każdą chwilą będzie coraz bardziej się kleił i straci swój kształt.

2 komentarze do "FETA BATATÓW I GRANATÓW"

  • comment-avatar
    Aga 20 kwietnia 2017 (20:47)

    Ciekawe połączenie 🙂 moze to moje skladniki, ale brakowało mi czego, co nadaloby bardziej wyrazisty smak. W sumie nie dawałam czosnku do sosu. W każdym razie warto było spróbować 🙂

    IMG-20170419-WA0004

    • comment-avatar
      Just a SALAD 20 kwietnia 2017 (23:35)

      Czosnek jest bardzo istotny w tym dressingu, gdyż dodaje sałatce charakteru – bez niego sałatka faktycznie może się wydawać dość mdła. Cieszę się, że mimo jego braku uznajesz tą propozycję za wartą przygotowania 🙂 Dziękuję również za zdjęcie – ogromnie się cieszę, kiedy Czytelnicy je dodają!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny