W misce wylądowało tyle kolorowych warzyw, że już chyba tylko u cyganki w tobołku można zaleźć większy rozgardiasz. Niemniej jednak wszystkie wykorzystane składniki łączą się ze sobą znakomicie tworząc spójną kompozycję. Co więcej sałatka jest lekka i orzeźwiająca. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa czy ryby, a także będzie świetnie pasowała do dań z grilla.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści roszponki
- 8 patisonów konserwowych
- 150 g białej rzodkwi (około 50 plasterków)
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 1 awokado
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 4-6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek ścieramy na tarce, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
- Patisony i białą rzodkiew kroimy w plasterki, a pomidory przekrawamy na połówki.
- Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Roszponkę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie wykładamy przygotowane warzywa, a całość posypujemy pestkami słonecznika.
2 komentarze do "TOBOŁEK CYGANKI"
Dorcia 17 listopada 2016 (13:49)
zamawiam na nastepne spotkanie
Leszek 19 czerwca 2016 (21:25)
Sałatka pomysłowa i bardzo pyszna, ponadto lekka, zabieram ją przyrządzoną przez żonę) do pracy.