Podsmażany indyk w niezwykle interesującej obstawie soczystej pomarańczy i wybuchowego granatu. W tych niecodziennych okolicznościach znakomicie odnajduje się skąpana w winegrecie rukola. Całość znakomicie ze sobą współgra, tworząc lekką a zarazem pożywną sałatkę o niezwykle optymistycznym wyglądzie i wyjątkowym smaku.
SKŁADNIKI:
- 3 duże garści rukoli
- 350 g polędwicy lub piersi z indyka
- 2 pomarańcze średniej wielkości
- 1 nieduży owoc granatu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mieszanki przypraw do gyrosa
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
30 min.
6-8 min.
5-6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy mieszanką przypraw do gyrosa i dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na talerz i czekamy aż wystygnie.
- Przygotowujemy dressing. Czosnek ścieramy na tarce i umieszczamy z pozostałymi składnikami w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie przez około 30 sekund.
- Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu, a pomarańczę filetujemy.
- Do szerokiej miski wrzucamy rukolę, a następnie polewamy ją przygotowanym dressingiem. Całość delikatnie mieszamy (najlepiej rękoma lub dwiema dużymi łyżkami). Zawartość miski przekładamy do naczynia, w którym chcemy podać sałatkę, układamy cząstki pomarańczy, kawałki indyka i posypujemy granatem.
DODATKOWE UWAGI:
- Zamiast mieszanki gyros, możecie użyć innych ulubionych przypraw bądź dodać jedynie pieprz i sól.
- Jak filetować pomarańcze? Odcinamy plastry z obydwu końców pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę i biały miąższ z góry na dół zachowując kształt owocu. Ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych błonek.
3 komentarze do "SŁODKA ESKORTA"
Aga 19 czerwca 2016 (22:03)
Zdecydowanie do wypróbowania 🙂 podzielę się wrażeniami!
Just a SALAD 19 czerwca 2016 (23:02)
Jestem bardzo ciekawa czy sałatka będzie smakowała:)
Gabriela 19 czerwca 2016 (21:42)
Do zrobienia tej sałatki zainspirowały mnie świetne zdjęcia i nie żałuję, jakie zdjęcia, taka w smaku. Jestem pod wrażeniem.