Zdumiewająca sałatka, która z uwagi na wielość, bardzo konkretnych w smaku składników, już na poziomie przepisu może budzić skrajne emocje. Kasza jaglana, indyk w pikantnej oprawie, słodziutka czereśnia, oryginalny w smaku bób oraz aromatyczne orzechy. Ta na pierwszy rzut oka, dość przytłaczająca kompozycja, w mojej ocenie jest fenomenalnym połączeniem smaków. Polecam ją szczególnie wielbicielom niebanalnych, wyrafinowanych, a zarazem treściwych potraw. Co prawda jest dosyć pracochłonna, ale warta poświęconego jej czasu, bowiem uzyskacie oryginalne, pełnowartościowe i sycące danie o smaku, wobec którego nie można być obojętnym.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki (250 ml) suchej kaszy jaglanej
- 200 g polędwicy lub piersi z indyka
- 1 duża garść czereśni
- 1 szklanka bobu
- 1/3 szklanki orzechów laskowych
- 3 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki proszku
- sól, świeżo mielony pieprz
35 min. 18 min. | 8-15 min. 8 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i dokładnie płuczemy pod kranem z gorącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Odmierzamy 300 ml wody i zagotowujemy w szerokim garnku. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju oraz kaszę. Całość mieszamy, a następnie przykrywamy przykrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 16-18 minut. W żadnym wypadku nie mieszamy podczas gotowania. Po ugotowaniu pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut, a następnie odkrywamy przykrywkę i czekamy aż przestygnie.
- Bób wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy (od momentu zagotowania wody) przez około 8-15 minut. Czas gotowania zależy od preferencji smakowych oraz samego bobu. Młody bób gotuje się znacznie krócej. Najlepiej spróbować w trakcie gotowania i ocenić czy jest już smaczny, jeśli tak odcedzamy i obieramy.
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy papryką w proszku i dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
- Orzechy laskowe wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra-dół). Orzechy będą gotowe kiedy zarumienią się, skórka popęka, a w kuchni będzie unosił się aromat prażonych orzechów. Po przestygnięciu orzechy pocieramy chwilę w dłoniach, pozbawiając je nadmiaru spękanej skórki.
- Czereśnie przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
- Oliwę łączymy z papryką w proszku, a następnie dodajemy pieprz i sól do smaku.
- Do garnka z kaszą wlewamy sos, wrzucamy usmażone kawałki indyka i dokładnie mieszamy. Dokładamy 3/4 ilości przygotowanego bobu oraz czereśni i delikatnie mieszamy. Zawartość miski przekładamy do naczynia, w którym chcemy podać sałatkę, a następnie posypujemy odłożonymi czereśniami, bobem oraz orzechami laskowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli jesteście uczuleni na orzechy laskowe, to po prostu je pomińcie – sałatka w takie wersji będzie również bardzo smaczna
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.
2 komentarze do "EUFORIA FARMERA"
Kaśka 28 czerwca 2016 (21:37)
Interesujący dobór składników, sałatka wyszła super. Nic nie trzeba zmieniać.
Gusia 28 czerwca 2016 (08:46)
Wygląda bardzo smakowicie. A połączenie bobu oraz czereśni jest zaskakujące. Przepis wart spróbowania ☺