Orzechowa, lekko pikantna rukola połączona z łagodną w smaku kaszą kuskus oraz delikatnym, kremowym awokado. A do tego słodko-kwaśna porzeczka i słona feta. To prawdziwy festiwal smaków, który został zrównoważony miętowym winegretem. Niezwykle smaczna, orzeźwiająca kompozycja, którą przygotujecie w mgnieniu oka.
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus
- 150 g sera feta
- 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
- 1 nieduże awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki posiekanych listków mięty
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu przesypujemy kaszę do większej miski.
- Porzeczki myjemy, suszymy, a następnie odrywamy szypułki.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Kuskus łączymy z dressingiem i rukolą (pozostawiając kilka listków do dekoracji). Następnie wykładamy naprzemiennie pozostałe składniki – awokado, porzeczki i kostki sera feta oraz dekorujemy rukolą.
1 Komentarz do "ORZEŹWIAJĄCY FESTIWAL SMAKÓW"
Wieśka 8 lipca 2016 (21:56)
Chcę powiedzieć, że jestem fanką Pani przepisów, postanowiłam na dziś przygotować ten festiwal, jest naprawdę wspaniały.