ORZEŹWIAJĄCY FESTIWAL SMAKÓW

Orzechowa, lekko pikantna rukola połączona z łagodną w smaku kaszą kuskus oraz  delikatnym, kremowym awokado. A do tego słodko-kwaśna porzeczka i słona feta.  To prawdziwy festiwal smaków, który został zrównoważony miętowym winegretem. Niezwykle smaczna, orzeźwiająca kompozycja, którą przygotujecie w mgnieniu oka.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 15 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga smażenia Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu przesypujemy kaszę do większej miski.
  3. Porzeczki myjemy, suszymy, a następnie odrywamy szypułki.
  4. Ser feta kroimy w kostkę.
  5. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
  6. Kuskus łączymy z dressingiem i rukolą (pozostawiając kilka listków do dekoracji). Następnie wykładamy naprzemiennie pozostałe składniki – awokado, porzeczki i kostki sera feta oraz dekorujemy rukolą.

1 Komentarz do "ORZEŹWIAJĄCY FESTIWAL SMAKÓW"

  • comment-avatar
    Wieśka 8 lipca 2016 (21:56)

    Chcę powiedzieć, że jestem fanką Pani przepisów, postanowiłam na dziś przygotować ten festiwal, jest naprawdę wspaniały.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny