Camembert, winogrona czy orzechy włoskie to rarytasy, których nie może zabraknąć na francuskiej desce serów, która to stała się inspiracją do przygotowania mojej sałatki. W mojej eleganckiej propozycji znalazły się również wiosenne szparagi oraz roszponka polana winegretem z dodatkiem ziół prowansalskich. Desce serów często towarzyszą również dojrzewające wędliny, ale żeby nadać sałatce oryginalnego charakteru postanowiłam dodać tu polski akcent w postaci kabanosów. Trzymając się jednak francuskiej konwencji postawiłam na smakowite Kabanosy Francuskie z Sokołowa. Muszę powiedzieć, że efekt był znakomity. Kabanosy doskonale odnalazły się w tej wykwintnej kompozycji, czyniąc ją niesamowicie oryginalną w smaku oraz ciekawą w prezencji. Serdecznie polecam podać ją z kieliszkiem czerwonego wina, podczas eleganckiego spotkania w gronie przyjaciół lub przygotować na romantyczną kolację w wiosenny, ciepły wieczór.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
248,6 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść roszponki
- 1 garść różowych winogron
- 6 zielonych szparagów
- 80 g Kabanosów Francuskich Gold Sokołów
- 80 g sera camembert
- 1 garść orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
20 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy 3 części.
- Kabanosy Francuskie kroimy na ukośne kawałki około 1,5 cm długości.
- Winogrona, w zależności od wielkości, przekrawany na połówki lub ćwiartki, jednocześnie pozbawiając ich pestek.
- Dobrze schłodzony ser camembert kroimy na małe kawałki np. w kostkę.
- Orzechy włoskie dzielimy na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, kabanosy, winogrona, szparagi, orzechy włoskie oraz większość przygotowanego camemberta. Całość polewamy dressingiem, a na koniec układamy pozostałe kostki sera.
DODATKOWE UWAGI:
- Camembert możecie zastąpić serem z niebieską pleśnią.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 248,6 kcal | 9,7 g | 21,2 g | 6,2 g | 1,2 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 527 g | 1 310 kcal | 51,2 g | 111,7 g | 32,8 g | 6,4 g |
*Kabanosy Francuskie Gold Sokołów – możliwa obecność mleka (łącznie z laktozą), selera, gorczycy
Brak komentarzy do "ELEGANCJA FRANCJA"