Włoskie kluseczki gnocchi, które zazwyczaj stanowią dodatek do obiadowych dań na ciepło, to również rewelacyjny składnik sałatek. Połączyłam je z podsmażonymi boczniakami oraz dodałam słodką, chrupiącą paprykę, orzeźwiające pomidorki i lekko ostrą w smaku cebulę. Efekt jest znakomity. Sałatka zaskakuje oryginalnym, wyjątkowym smakiem, a przy tym choć jest wegańską propozycją stanowi pełnowartościowy, bardzo pożywny posiłek. Serdecznie polecam na obiad tudzież kolację o każdej porze roku!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
180 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 garści mixu listków sałat (szpinak, liście botwinki red chard, liście botwinki bull’s blood, rukola)
- 250 g kluseczek gnocchi (1 łyżeczka masła klarowanego)
- 200 g boczniaków (1 łyżeczka masła klarowanego , szczypta soli, ziół prowansalskich i papryki wędzonej w proszku)
- 1 żółta papryka ramiro
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
- 1 mały ząbek czosnku
- sól ziołowa, świeżo mielony pieprz
20 min. 9-10 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Gnocchi wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczką masła klarowanego, a następnie smażymy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 5 minut na złoty kolor.
- Umyte i osuszone boczniaki kroimy w paseczki, po czym wrzucamy na rozgraną patelnię z masłem. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 4-5 minut, aż grzyby zarumienią się z każdej strony. W między czasie doprawiamy ziołami, papryką i solą.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a następnie polewamy przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Gnocchi możecie zastąpić makaronem lub ulubioną kaszą.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 120 kcal | 2 g | 8 g | 11,2 g | 1,6 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 860 g | 1 031,8 kcal | 17,2 g | 69 g | 96,4 g | 13,5 g |
Summary
Recipe Name
KLUSECZKI Z BOCZNIAKAMI
Author Name
Just a Salad
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Brak komentarzy do "KLUSECZKI Z BOCZNIAKAMI"